EDITORIAL | Alegeri la casa de nebuni. Pilonul pre nume „votul universal” a crăpat, iar în scurt timp, „democrația” ne va cădea în cap

Spectacolul tragi-comic din Găgăuzia ar trebui să ne îngrijoreze nu doar din cauză că partida filorusă capătă vizibil teren, pe fundalul erorilor grave pe care le comite guvernarea PAS. Acesta este, fără îndoială, un semnal foarte prost pentru lumea care credea că, gata, „calea europeană” a Republicii Moldova este una ireversibilă. De altfel, multă lume a tras deja semnale de alarmă, dar nu știu în ce măsură le-au auzit cei care încă mai au putere să schimbe această situație.

Mai e însă o problemă, care se tot umflă în ultima vreme, și care transformă definitiv acest stat într-o parodie, într-o imitație penibilă, în care nu mai are încredere nimeni. Este vorba despre modul în care decurg procesele electorale, în ultima perioadă. Am ajuns într-un punct în care acest spectacol a devenit atât de ridicol, încât orice om cu scaun la cap nu mai dă o ceapă degerată pe acest pretins drept fundamental (de a alege și de a fi ales), unul dintre pilonii de bază ai democrației, cum spune teoria.

Ceea ce avem acum nu mai poate fi numită competiție, în care cei mai bine pregătiți câștigă, iar cei mai slabi pierd, așa cum se întâmplă în mod normal. Dincolo de faptul că profesioniștii refuză, în general, să mai participe la astfel de curse, nici măcar între amatorii care se aventurează totuși în acest concurs nu se mai duce o competiție cât de cât onestă. Și asta deoarece nu doar candidații sunt varză, ci și cei care arbitrează procesul în sine sunt la fel de amatori. Degradarea se produce pe toate fronturile, de sus, până jos. Parcă am fi într-o casă de nebuni și puși în situația să urmărim cum o parte dintre bolnavi se întrec, iar alții le pun note și desemnează câștigătorii. Nicio diferență.

Dacă tot am pornit de la alegerile din Găgăuzia, haideți să-i comparăm în minte pe foștii competitori cu actualii, dar și pe „jurații” din trecut cu cei din prezent. Regresul este vizibil, atât la nivel de mesaj, concepte, cât și la nivelul calităților umane. Și asta e valabil nu doar pentru Găgăuzia, același lucru se întâmplă la scară națională, inclusiv atunci când suntem chemați să alegem conducătorii supremi ai statului. Ca să vă convingeți că am dreptate, faceți același exercițiu – comparați-i pe actualii cu foștii, din perspectiva profesionalismului.

Or, dacă tot ne plângem că cei care ne-au condus în ultimii 30 de ani „n-au făcut nimic bun pentru neam și țară”, ce vom spune peste alți 30 de ani, dacă tendința se menține? Cum poți spera că poate fi mai bine, când vezi cu ochiul liber că cei care ajung în frunte sunt cu mult mai prost pregătiți chiar și decât cei care au fost? Bineînțeles că asta nu poate dura încă 30 de ani, pentru că și nebunia are limitele ei. Vine o zi când se termină și proștii.

Întrebarea e ce se va întâmpla după și care-i limita de jos? Ce va fi când acest „pilon de bază, pe care se sprijină democrația moldovenească” (mă refer la dreptul fundamental de a alege și de a fi ales) se va dărâma cu totul? Mai ales că și ceilalți piloni, pe care se sprijină „democrația noastră” sunt și ei extrem de șubrezi. Justiția, de exemplu, sau suveranitatea națională, sau pluripartidismul, sau separația puterilor în stat. Nu-i așa că vă vine să zâmbiți, când vă gândiți la oricare dintre acești „piloni”?

Este cineva care caută răspuns la aceste întrebări? Pe toți ar trebui să ne frământe această problemă, pentru că în joc e viața și libertatea noastră. A tuturor, și a deștepților, și a proștilor, și a profesioniștilor, și a amatorilor. Pentru că atunci, când „democrația” se va prăbuși definitiv, riscăm să fim striviți cu toții laolaltă.

Cred că deja-i târziu să salvăm democrația. Nu prea mai avem cu cine și nici resurse, pentru o asemenea lucrare complicată. Dar încă mai putem găsi o cale de refugiu. Încă mai putem să ne evacuăm, ca să nu fim prinși sub dărâmături. Dar pentru asta ar trebui să încetăm să mai visăm și să ne trezim la realitate.

„Bună dimineața, stimați pasageri ai corabiei „Republica Moldova”. E timpul să vă treziți, pentru că, practic, am ajuns la destinație. De fapt, dacă vreți, puteți să mai rămâneți pe vasul nostru găurit, dar să știți că nu mai avem nici apă, nici merinde, și nici să manevrăm printre stânci nu mai suntem în stare. În plus, căpitanul și echipajul au înnebunit, ar fi bine să știți și asta!”

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *