De când cu actuala guvernare, ni se bagă în cap zi și noapte că suntem supuși unui război informațional nemaiîntâlnit până acum, iar lupta contra Fake News a devenit o cauză națională în care se pompează o mare parte, dacă nu cea mai mare parte, din granturi și credite.
În tot acest răstimp, suntem îndemnați cu insistență să ne informăm „doar din surse oficiale”, care ne apără cică de aceste atacuri brutale. Adică de la ei ar trebui să ne informăm, de la guvernare și de la societatea ei „civilă”…
Azi, Ministerul Sănătății ne informează, iată, că la un liceu din Capitală s-a produs un caz de toxiinfecție alimentară în masă, ceea ce înseamnă, conform definiției, că elevii au consumat alimente contaminate cu microorganisme patogene. De aici reiese că administrația instituției de învățământ este acuzată, de la cel mai înalt nivel, că și-a otrăvit elevii cu mâncare.
La scurt timp, aflăm însă că n-ar fi vorba despre toxiinfecție alimentară în acest caz, ci despre Norovirus, un virus extrem de contagios care provoacă gastroenterită acută. Or, dacă această informație e veridică, reiese că elevii s-au intoxicat nu de la mâncare, ci s-au molipsit unul de la altul, ceea ce e cu totul altceva.
Ceea ce-i clar acum este, așadar, că nimic nu-i clar deocamdată. Au fost prelevate probele diurne, cantina și-a sistat activitatea, iar ancheta urmează să stabilească ce a fost până la urmă. Deci, Ministerul Sănătății a vorbit după ureche, așa iese.
Prin urmare, în cazul în care ultima versiune se confirmă, se mai confirmă un fapt la fel de grav – că Ministerul Sănătății a dezinformat opinia publică. Adică dintr-o „sursă oficială” a pornit un ditamai Fake News, care afectează pe cineva la modul direct, iar pe toți ceilalți indirect. Iar asta nu face decât să-i demonstreze, încă o dată, consumatorului de informație din Republica europeană Moldova că autoritățile acestui stat nu sunt surse de informație tocmai veridice și că ar trebui să pună la îndoială ce i se spune de la vârf.
De altfel, mai țineți minte chemările de a nu crede „zvonistica” de pe Telegram, care însă s-a dovedit a fi deseori adevărată, în final, spre deosebire de „informația oficială”, care o contrazicea?
La „fake news-urile” din timpul crizei „COVID-19” și „teoriile conspirației”, „demontate” de același minister încă cred că va trebui să mai revenim. Încă vom afla multe chestii, sunt sigur.
În concluzie, e bine să luptăm cu dezinformarea, dar nici să credem orbește ce ni se spune de sus nu e bine, pentru că, iată, avem și de acolo fake news berechet.