EDITORIAL | Consultări de scuipat pe lege și în ochii lumii. Maia Sandu vrea să schimbe Constituția, călcând pe Constituție

În primul rând, „consultările” pe care le organizează Maia Sandu se desfășoară în afara cadrului legal. Asta deoarece legea supremă spune clar că un referendum de revizuire a Constituției poate fi inițiat doar de către Parlament (de cel puțin o treime din deputați), de către Guvern sau direct de către cetățeni, dacă aceștia adună minimum 200 de mii de semnături.

Nu și de către președinte! Vedeți articolul 141 din Constituție. Președintele poate eventual convoca un referendum consultativ. Și mai are dreptul la inițiativă legislativă. În rest, acordă decoraţii şi titluri de onoare, grade militare, azil politic și, dacă vrea, grațiază oameni care stau la pușcărie.

Or, referendumul menit să o ajute pe Maia Sandu să câștige un nou mandat ar urma să fie unul CONSTITUȚIONAL. A spus-o clar și răspicat Igor Grosu, președintele PAS, tot el președinte al Parlamentului.

Așadar, încă o dată: Maia Sandu nu poate iniția un referendum constituțional, respectiv, „consultările” ei cu diverse „pături sociale” sunt nule, din punct de vedere juridic, iar din punct de vedere politic pot fi considerate un abuz și o sfidare deschisă a normelor legale. Adică ea vrea să schimbe Constituția, încălcând Constituția! Bine, ea o încalcă la fiecare pas, dar aici se cam întrece măsura. Nu s-a găsit niciun jurist să-i explice asta la „consultările” ei de paradă?

Pe de altă parte, ce vrea ea să demonstreze cu aceste „consultări”? Că-i pasă de părerea celorlalți. Serios? Chiar atât de proști părem? Dacă-i păsa, avea să se consulte înainte să iasă cu această inițiativă suptă din deget. Oare cei chemați la palat nu-și dau seama care-i scopul? Că, dacă nu-și dau seama, atunci Maia Sandu are garantat al doilea mandat, nici n-are nevoie de referendum. Iar cei care participă la farsă pot să-și accepte de pe acum condiția de fraier.

Și, la final, câteva cuvinte despre scoaterea PLDM din lista invitaților. Aici deja e amuzant.

PLDM și Filat personal sunt cei care au creat-o pe Maia Sandu și pe mai mult de jumătate din cei care guvernează astăzi. Chiar dacă acesta e, mai degrabă, un lucru care ar trebui să-i facă să roșească, să nu-i inviți la „consultări” pe cei care au inițiat procesul de integrare europeană înseamnă automat că integrarea europeană e ultimul lucru care îi interesează pe Maia Sandu și clica ei. Orice s-ar spune, dar anume guvernarea PLDM se asociază, la propriu și la figurat, cu UE.

Nu v-am spus eu că totu-i o imitație? Nu doar guvernarea PAS, dar și statul ăsta bananier, în ansamblu.

P.S. Au fost invitați Dodon și Voronin, în schimb. Păcat că nu se duc! Cel puțin ar fi fost interesant. Apropo, nu știu dacă Nichiforciuc va fi prezent la „consultările” prezidențiale pentru cimentarea „parcursului european”. Dacă aflați, spuneți-mi și mie, vă rog.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram