Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, ne anunță senin că economia noastră este grav bolnavă și că nici măcar până în 2030 nu va putea fi lecuită. Tot el ne spune că economia noastră-i pe „sens invers”, adică importurile depășesc de două exporturile, ceea ce nu-i normal cică, și că avem o criză acută de cadre, din cauza migrației masive.
Gura păcătosului adevăr grăiește, doar că aici s-ar cere niște mici precizări. Da, economia noastră este grav bolnavă, doar că acest lucru se întâmplă, în primul rând, din cauză că avem o conducere bolnavă. Mai ales la ministerul de resort. Peștele de la cap se strică, se știe de când lumea.
Da, este o anomalie și e total pe dos ca importurile să depășească dublu exporturile, deoarece asta arată că industria noastră este în comă. Or, ca această situație să fie redresată, este nevoie să fie stimulată producția internă, să fie protejat producătorul autohton, să se facă investiții strategice în sfera de producție. Ce pași a întreprins în această direcție ministrul Alaiba? Dimpotrivă, ei, cei din guvernarea PAS, spuneau, acum ceva timp, că nu-i nicio problemă dacă falimentează firmele noastre, pentru că putem substitui produsele autohtone cu altele de import. Ceea ce s-a și întâmplat, de altfel, ca să ajungem, într-un final, la ceea ce spune azi Dumitru Alaiba.
De agricultură nici nu mai vorbim. Au pus-o pe brânci definitiv. Încă puțin și, dacă menținem același ritm, nu vom mai avea produse agricole autohtone nici măcar în plin sezon. Ați văzut vreo inițiativă în acest sens din partea „economistului” Alaiba? De Ministerul Agriculturii nu mai vorbim, că el nu mai există.
În ultima vreme, pleacă pe un cap mari companii cu capital străin, iar în urma lor rămân pe drumuri mii de angajați, dincolo de pierderile uriașe bugetare pe care le suportăm. Ce să facă acești oameni altceva decât să-și ia lumea în cap și să plece peste hotare? Iar asta adâncește inclusiv criza de cadre, despre care vorbește același Alaiba. Nicio inițiativă, niciun gest din partea autorităților PAS, care să oprească acest exod, n-am văzut și n-am auzit.
Iată unde-i problema, domnule Alaiba și mult stimată guvernare! Bineînțeles că, în acest ritm, economia noastră riscă nu doar să rămână grav bolnavă, dar să-și dea duhul definitiv. Și e absolut evident că, având asemenea „manageri” precum e Alaiba și alții, economia n-are nicio șansă să se redreseze, nu doar până în 2030, niciodată!
Întrebarea de final e despre ce fel de integrare europeană, până în 2030, putem vorbi, fără economie, fără justiție și fără nimic?