EDITORIAL | Unde dai și unde crapă. Taxa aeroportuară și tananica guvernării PAS

Fără să-și dea seama, ministrul Muncii, Alexei Buzu, i-a băgat și mai tare în ceață pe cetățenii moldoveni, la emisiunea lui Gheorghe Gonța de aseară. Declarații contradictorii au fost mai multe, dar una mi-a tras atenția în mod special.

Întrebat de ce asistenții sociali nu-și primesc salariile de mai bine de două luni, ministrul de resort a avut o explicație aproape senilă – fondul din care bugetarii respectivi își primesc leafa s-a redus, din cauza acumulărilor mai mici la bugetul respectiv. Adică, nu la tot bugetul, că, de vreun an și ceva, suntem anunțați că acesta crește ca pe drojdii, ci anume acel fond din care se hrănesc asistenții sociali și alte categorii de bugetari. Hm…

Ok, nici măcar asta nu m-a surprins foarte tare. Îl cred pe cuvânt că vor rectifica în curând bugetul și le vor achita bieților oameni salariile restante.

Dar mai e ceva. Știți din ce se formează acel fond buclucaș, care devine din ce în ce mai subțire? Din taxa aeroportuară, prieteni, și mai câteva surse pe care ministrul Buzu nu s-a obosit să menționeze.

Da, da, ați înțeles corect. Bieții noștri asistenți sociali își primesc leafa mizeră din contul blestematei taxei de 9 euro, care a provocat un adevărat tsunami în aeronautica noastră civilă și a fost principalul argument pentru care Șor a rămas fără aeroport.

Acum, toată lumea așteaptă cu sufletul la gură ca guvernarea PAS să anuleze taxa blestemată, așa cum a promis, ca să ușureze povara călătorilor care zboară din țară. Lucru absolut logic, în condițiile în care, de ani de zile, fosta opoziție, tot ea actuala putere, ne-a ros urechile, strigând și arătând cu degetul la această „mare nedreptate”.

Acum însă, situația ne face să cădem pe gânduri. Dacă asistenții noștri sociali nu-și primesc salariile din martie, cu tot cu taxa aeroportuară, ce se va întâmpla cu ei, dar și cu alți bugetari, dependenți de fondul care se dezumflă, când taxa respectivă va fi scoasă cu totul? Asta dacă va fi scoasă, că vedem că Guvernul nu se prea grăbește să facă ceea ce a promis Maia Sandu.

Confuză situație, nu-i așa? Iese că săpăm o groapă ca s-o astupăm pe alta. Vorba aia: unde dai și unde crapă.

Așa că să nu vă mirați dacă și această promisiune (mă refer la anularea taxei de 9 euro la aeroport) va avea soarta tuturor celorlalte promisiuni ale PAS. Mai ales cu un asemenea „argument” la bază…

Epopeea cu „taxa aeroportuară” îmi amintește de o altă epopee, tot cu Maia Sandu și PAS în rol principal. Este vorba despre „miliardul pus pe umerii cetățenilor de către regimul oligarhic al lui Plahotniuc”, vă amintiți? Câte proteste au făcut ei atunci, câte cămăși au rupt, ca să forțeze puterea criminală să scoată miliardul blestemat de pe umerii fragili ai bieților cetățeni!

Întâmplarea a făcut ca, după Plahotniuc, la putere să vină Dodon, care, printr-o piruetă politicianistă, a luat miliardul de pe umerii oamenilor. Ce a făcut PAS, după ce a câștigat alegerile? Exact, l-a pus la loc. I-ați auzit pe cineva să se revolte sau măcar să ridice din sprâncene a nedumerire? Nu.

Așa se va întâmpla și cu taxa de 9 euro, nu mai întrebați de ea. Subiect închis.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *