Este oficial! Finlanda devine cel de-al 31-lea stat membru al NATO

Finlanda va deveni, începând cu ziua 4 aprilie 2023, cel de-al 31-lea stat membru al NATO, chiar înainte de o reuniune de două zile a miniștrilor de externe aliați. Anunțul a fost publicat pe site-ul oficial al Alianței Nord-Atlantice și îl citează pe secretarul general, Jens Stoltenberg, care salută aderarea țării scandinave la blocul militar.

Vestea vine chiar în aceeași zi în care formațiunea de dreapta de opoziție, Partidul Coaliției Naționale, a câștigat alegerile parlamentare de duminică. Liderul acesteia, Petteri Orpo, ar urma să devină premier, în locul Sannei Marin, care și-a recunoscut înfrângerea.

Mai mult, evenimentul are loc chiar înainte de o reuniune de două zile a miniștrilor de externe aliați, care vor vor discuta despre un program multianual de sprijin pentru Ucraina, în contextul războiului dus de Rusia în această țară.

De cealaltă parte, Rusia anunță că își va consolida capacitatea militară în regiunile sale vestică și nord-vestică, drept răspuns la aderarea Finlandei la NATO. Despre acest lucru a vorbit adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Grușko. Finlanda și Federația Rusă au o frontieră terestră comună cu o lungime de aproximativ 1.350 de kilometri.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *