Trilaterala de la București: Republica Moldova este un prieten apropiat al UE și va beneficia de tot sprijinul de care are nevoie

Republica Moldova va beneficia, în continuare, de un sprijin consistent din partea Uniunii Europene, pentru a face față crizelor fără precedent, provocate de războiul Rusiei contra Ucrainei. Asigurările vin de la președintele României, Klaus Iohannis, și cancelarul german Olaf Scholz, după discuțiile în format trilateral de la București, la care a participat și președintele moldovean, Maia Sandu.

După întâlnirea de la Palatul Cotroceni, cei trei oficiali au organizat o conferință de presă comună, la care au menționat că, atât România și Germania, cât și celelalte țări din spațiul comunitar, se vor implica activ pentru a nu admite scenarii de destabilizare la Chișinău, dar și pentru a asigura dezvoltarea Republicii Moldova și a o menține pe calea de integrare europeană.

„Suntem uniți la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda Republicii Moldova tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienței sale și pentru protejarea în fața acțiunilor destabilizatoare. De asemenea, participăm activ la demersurile Uniunii Europene privind înființarea unei misiuni civile a politicii de securitate și apărare comună Republica Moldova. Vreau să subniliez că Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală demonstrează în mod clar acest fapt”, a declarat gazda reuniunii, președintele României, Klaus Iohannis.

La rândul său, cancelarul Germaniei a menționat că Republica Moldova face parte din spațiul civilizațional european, prin urmare, nu va fi lăsată singură în aceste vremuri dificile.

„Vreau să fie foarte clar de la bun început: Moldova face parte din familia noastră europeană. În vară, i-am acordat statului de țară-candidat și salut în mod deosebit determinarea cu care abordează Moldova reformele necesare. Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru în acest drum. Vom călători la Chișinău deja la 1 iunie, la cel de-al doilea summit al comunității politice europene, care va fi organizat de Republica Moldova. Această reuniune va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri”, a spus Olaf Scholz.  

De cealaltă parte, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a mulțumit celor doi oficiali pentru deschidere și implicare și a dat asigurări că puterea de la Chișinău este alături de Ucraina și susține toate demersurile Occidentului menite să pedepsească Rusia pentru crimele comise în țara vecină.

„Moldova sprijină crearea unui tribunal internațional special, care va investiga și urmări penal crimele comise de Rusia în Ucraina. Vom fi alături de Ucraina și o vom sprijini până la victorie. Republica Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, afectat de război, dar și de atacuri hibride orchestrate de la Kremlin, menite să ne slăbească determinarea de a rămâne parte a lumii libere, iar sprijinul partenerilor noștri, în special al Bucureștiului și Berlinului, este foarte apreciat”, a declarat șefa statului moldovean.   

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin