Este oficial! Un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău, declarat persona non-grata în Republica Moldova

Un reprezentant al Ambasadei Rusiei la Chișinău a fost declarat persona non-grata în Republica Moldova și trebuie să părăsească teritoriul țării noastre în cel mai scurt timp. Decizia a fost adusă la cunoștința ambasadorului Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, care a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe. 

„Pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a declarat drept persoană non grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 19 aprilie, odată cu convocarea la sediul MAEIE a Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

La ieșirea din sediul ministerului, ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, a declarat că „a auzit, în cadrul discuțiilor de astăzi, mai multe expresii neplăcute la adresa angajaților ambasadei” și că acțiunile Chișinăului sunt „pași neprietenești, care dăunează relațiilor bilaterale”. 

„Astăzi am auzit multe expresii la adresa delegației care a venit luni în Moldova, dar și la adresa unor angajați ai ambasadei. Expresii destul de neplăcute. Am cerut să ni se explice ce înseamnă comportament neadecvat, însă un răspuns clar nu am obținut. Catalogăm aceste acțiuni drept pași neprietenești la adresa Federației Ruse, care dăunează relațiilor bilaterale”, a declarat Vasnețov.  

Pe lângă reprezentantul Rusiei, declarat indezirabil, altuia i-a fost retras cardul de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia vine ca urmare a scandalului de acum două zile, ai căror protagoniști au fost reprezentanții misiunii diplomatice, în contextul interdicției de intrare în țară aplicată liderului Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Astăzi, în debutul ședinței de astăzi a Guvernului, premierul Dorin Recean s-a referit la scandalul legat de împiedicarea președintelui Tatarstanului de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. El a ținut să precizeze că reprezentanții unei țări precum Rusia, care comite atrocități în Ucraina, nu sunt bineveniți în Republica Moldova și le-a cerut politicienilor de la Chișinău să nu mai lanseze astfel de invitații.

Incidentul s-a petrecut luni, 17 aprilie, când Rustam Minnihanov, însoțit de câțiva oficiali ruși, a aterizat la Chișinău cu un avion privat, cu intenția de a ajunge în regiunea găgăuză, pentru a-l susține pe unul dintre candidații pentru funcția de bașcan.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *