Expert economic: Diferența de preț dintre apartamentele din blocurile vechi și cele construite recent va crește exponențial | VIDEO

Moldovenii care intenționează să-și schimbe vechiul apartament pe unul nou ar trebui să se grăbească. Este sfatul economistului Veaceslav Ioniță, care prognozează o scumpire a locuințelor în blocurile noi, în detrimentul celor construite demult, care vor continua să se devalorizeze.

Într-o analiză publicată pe blogul său, expertul afirmă că, în ultimul an, piața imobiliară a stagnat, din mai multe motive.

„De fapt piața imobiliară din Moldova în 2022 a fost afectată de patru factori majori: 1. Recuperarea prea bruscă a prețurilor, ceea ce a speriat cumpărătorii și evident era nevoie de o scurtă pauză în cea ce înseamnă creșterea prețurilor; 2. Războiul din Ucraina, la fel, a descurajat enorm decizia de procurare a unui apartament; 3. Inflația mare a impus cetățenii să se concentreze pe cheltuielile curente și a descurajat investițiile capitale; 4. Scumpirea creditelor a fost factorul care a determinat scăderea puternică a tranzacțiilor ipotecare”, notează economistul.

În prezent însă, el atestă o revigorare a pieței imobiliare, în special în cazul construcțiilor noi. Astfel, îi sfătuiește pe cei care care vor să se mute dintr-un bloc vechi în unul nou să nu ezite prea mult, deoarece, în viitor, riscă să piardă mai mulți bani.

„Dacă acum 15 ani prețul la apartamentele vechi în Chișinău erau similare sau chiar mai mari decât la cele noi, atunci în prezent diferența a ajuns de 1,4 ori. Altfel spus, apartamentele noi în varianta albă sunt cu 40% mai scumpe decât cele vechi, comparativ cu 22% acum doi ani. Pe termen mediu diferența va crește până la cel puțin 50% cu tendință clară de diferențiere puternică de preț între apartamentele noi față de cele vechi. Dacă în 2020, la vânzarea unui apartament vechi de 70 m2 pe banii obținuți puteai cumpăra 57 m2 într-o casă nouă, iar în prezent pentru același apartament poți procura doar 51 m2, iar în următorii 2-3 ani această suprafață va scădea până la 47 m2 și chiar mai puțin”, a notat expertul economic.

Mai multe detalii găsiți în ediția de vineri, 12 Mai 2023, a emisiunii Analize Economice, realizată de Veaceslav Ioniță.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin