Experții străini dau de pământ cu „legea SIS”, votată de PAS: „Este specifică unui regim autoritar, nu unui stat democratic”

Atribuțiile Serviciului de Informații și Securitate (SIS), prevăzute în pachetul de legi promovat de autoritățile de la Chișinău „sugerează un serviciu omnipotent într-un regim autoritar, și nu un serviciu funcțional într-un sistem democratic”, arată un raport realizat de mai mulți experți europeni, citat de Europa Liberă.

Experți de rang înalt din serviciile de informații din Austria, Polonia, Slovenia și Regatul Unit au analizat legile privind activitatea SIS, votate, deocamdată, în prima lectură de Parlamentul moldovean, și au ajuns la concluzia că acestea oferă instituției competențe prea mari și vagi, ceea ce ar putea duce la ineficiența serviciului, dar și la abuz de putere.

„Principalul risc de a atribui o gamă atât de extinsă și diversă de competențe unui serviciu este ineficiența – prin disiparea eforturilor sale și prin sarcini incoerente și confuze”, este una dintre concluziile experților, adunate într-un raport al Centrului de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate.

Proiectele de legi sunt prea complexe și nu oferă detalii despre cum va fi supravegheată activitatea serviciului de inteligență și a ofițerilor acestuia, care ar urma să aibă mai multe atribuții, dacă legile vor fi votate în lectură finală în varianta inițială.

Lista foarte lungă și atotcuprinzătoare de sarcini și competențe ar putea sugera, în opinia experților, „că serviciul, mai degrabă, se ascunde în spatele legii decât să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale și să explice dacă munca pe care o depune este pentru binele societății în general”.

Competențele prea mari și imprecise atribuite SIS au preocupat și Comisia de la Veneția, care a emis o opinie asemănătoare cu cea a experților independenți. Aceștia fac și o comparație cu serviciile de informații din Uniunea Europeană și NATO și precizează că serviciile pot fi eficiente dacă sarcinile sunt repartizare bine gândit și coerent, mai menționează sursa citată.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *