Cea de-a treia reuniune a Comunității Politice Europene are loc astăzi la Granada, în Spania, o organizație consultativă fondată în urmă cu un an la Praga, ca răspuns la atacul rusesc asupra Ucrainei. Evenimentul va aduce laolaltă aproape toți liderii de pe continentul european. Republica Moldova este reprezentată de președintele țării, Maia Sandu. Mâine, vineri, va avea loc o a doua întâlnire, informală, a celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Principalul subiect al Comunității Politice Europene va fi din nou situația din Ucraina și războiul de agresiune al Rusiei. Summitul de la Praga de acum un an a transmis Rusiei un semnal clar că Europa este unită în sprijinul Ucrainei. În Republica Moldova, anul acesta, mesajul a fost că Europa sprijină întreaga regiune, inclusiv state amenințate, precum Republica Moldova.
„De data aceasta, în runda a treia, este puțin mai dificil, iar o fotografie mare de familie nu va mai fi probabil suficientă pentru a transmite un mesaj puternic. Sunt necesare rezultate tangibile după această întâlnire”, spune expertul politic Steven Blockmans de la Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS), un think tank din Bruxelles, într-un interviu pentru DW.
Potrivit analiștilor politici, atenția specială va fi îndreptată către reuniunea de vineri a liderilor europeni, iar o temă esențială de dezbatere va fi aceea a viziunii privind extinderea blocului comunitar.
Uniunea Europeană este pregătită să își sporească capacitățile de apărare pentru a contracara Rusia într-un mediu global amenințător și să considere extinderea blocului drept o „investiție geostrategică geostrategică în pacea, securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului nostru”, potrivit unui proiect de declarație al summitului liderilor europeni de la Granada și consultat de Politico Europe.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, plasează migrația și disponibilitatea blocului comunitar de a primi noi membri drept teme principale ale evenimentului de vineri. Oficialul a declarat că în aceste zile intenția sa este ca la Granada să înceapă dezbaterile asupra reformelor de care UE are nevoie pentru a se pregăti pentru o nouă mare extindere spre Est cu Republica Moldova, Ucraina și cele șase state din Balcanii de Vest.
„Summitul de la Granada reprezintă momentul de pornire al procesului de extindere a Uniunii Europene. Trebuie să ne reformăm pentru a fi pregătiți. Aceasta este sarcina noastră.”
Liderii UE ar trebui să dea undă verde începerii negocierilor oficiale de aderare cu Ucraina și Republica Moldova la summitul european din decembrie, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu acordat recent la Bruxelles agenției de presă portugheze Lusa.
Comisia Europeană va publica în noiembrie un raport de progres privind modul în care cele două țări îndeplinesc condițiile, iar statele membre trebuie să decidă, luna următoare, în unanimitate, dacă vor aproba începerea negocierilor, scrie portalul de știri europene Euractiv.