Fondul Monetar Internațional se arată rezervat față de decizia guvernării PAS de a-l demite pe Octavian Armașu din funcția de guvernator al BNM. Reprezentantul permanent organizației în Republica Moldova, Svetlana Cerović, susține că rapiditatea cu care s-a produs schimbarea „pune sub semnul întrebării” acest proces.
„Am luat act de acțiunile întreprinse brusc de Parlament aseară pentru demiterea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă”, penționează Svetlana Cerović, într-io declarație publică.
Reprezentanta FMI mai atrage atenția că este important ca Banca Națională să-și păstreze independența.
„Subliniem că independența băncii centrale este un element cheie al programului susținut de FMI, de rând cu consolidarea guvernanței și supremația legii în stat. Angajamentul față de independența Băncii Naționale a Moldovei și menținerea acestei independențe, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt, prin urmare, esențiale pentru implementarea programului și pentru stabilitatea economică a țării”, se mai spune în declarație.
Precizăm că Armașu a fost destituit de la șefia BNM în seara de 21 decembrie cu votul comun al deputaților PAS și socialiștilor. Motivul care a fost invocat formal este lipsa progreselor în ceea ce privește recuperarea miliardului furat din sistemul bancar. La nicio zi de la demiterea fostului guvernator, în locul lui a fost numită senatorul USR din România, Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul de la București, căreia i-a fost oferită cetățenie moldovenească în regim simplificat de către președintele Maia Sandu.