Fost ministru al Agriculturii: Fermierii au ajuns în situația critică de astăzi din cauza greșelilor în lanț comisie de actuala guvernare

Agricultorii moldoveni au ajuns în situația critică de astăzi din cauza greșelilor în lanț comisie de actuala guvernare. Declarația aparține fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, actualul președinte al Partidului Social Democrat European, Ion Sula. Potrivit lui, Guvernul trebuie să ia urgent un set de măsuri, pentru a putea salva situația din sectorul agrar. 

Sula a menționat că una dintre greșelile pe care le-a făcut ministerul a fost restricționarea exportului de cereale, fără niciun calcul sau analiză prealabilă. 

„Subvențiile pentru anul trecut încă nu au fost achitate și avem circa 1 miliard de lei datorii. Fermierii așteaptă aceste subvenții. Iar domnul secretar de stat ne spune că 100 de milioane abia au fost aprobate. Avem probleme cu logistica. De doi ani de zile se discută cu ministerul ca să găsim soluții și sunt fermieri din Republica Moldova, care vor să investească în logistică pe malul râului Prut, ca să putem să exportăm. Și încă un moment, cu care se operează foarte greșit. Noi, tradițional, nu am importat cereale din Ucraina. Acum însă, practic, s-au substituit exporturile de cereale autohtone cu exporturile din Ucraina. Și astăzi am ajuns acolo unde suntem. Am permis să fie procesate semințele de floarea soarelui importate în Republica Moldova, atunci când noi le avem aici, acasă. Și sunt cei mai mari producători, unde puteau ușor, încă din toamnă, când prețurile erau de 12-13 la floarea soarelui, să fie contractați și fermierii să nu rămână cu aceste produse în stoc”, a declarat Ion Sula. 

Amintim că agricultorii Asociației „Forța fermierilor” anunță că vor organiza un protest non-stop, în perioada 7-30 iunie, în fața Guvernului. Fermierii intenționează să-și scoată tehnica agricolă în semn de protest „față de atitudinea neglijentă” a autorităților în raport cu sectorul agrar.  

La acțiune vor participa aproape o mie de persoane, care vor veni în centrul Capitalei cu 300 de unități de tehnică agricolă.

„Scopul întrunirii constă în manifestarea protestului față de atitudinea neglijentă din partea structurilor statului față de sectorul agroindustrial”, se arată într-un comunicat al asociației.

Anterior, fermierii au amenințat cu proteste, în cazul în care Guvernul nu va interzice imporermiertul producției agricole din Ucraina. Potrivit lor, din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina, pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri au fost de cel puțin două miliarde de lei. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, catastrofa prețurilor este amplificată de seceta severă din anul trecut, problemele enorme în ceea ce privește reeșalonarea creditelor și recreditarea sectorului agrar, precum și lipsa unui suportului minim din partea statului. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram