La Iași, a fost sfințită Clinica „Veronica”, un centru medical gratuit destinat mamelor singure, care întâmpină dificultăți financiare. Instituția medicală a fost deschisă exclusiv din donații, la inițiativa unui preot ieșean, și a fost denumită în cinstea unei mame a cinci copii, Veronica Popa, care nu a putut beneficia de tratament și a murit, pentru că nu avea carte de identitate și asigurare medicală. La ceremonia de sfințire a participat mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan.
Clinica „Veronica” este primul spital social din ţară construit din donaţii și destinat mamelor şi copiilor săraci și a fost inaugurată vineri, de Ziua Internaţională a Femeii. ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat o ceremonie religioasă în prezenţa autorităţilor locale, reprezentanţilor sistemului medical ieşean şi ai mediului academic.
„Clipa aceasta este specială din cel puțin trei motive. În primul rând, este o inițiativă a unui grup de oameni, avându‑l în mijloc pe părintele Dan Damaschin, în continuarea unei activități care se îndreaptă spre mame, tați și copiii lor de multă vreme. Este specială această clipă pentru că așezământul a fost și este amenajat și dotat din donații primite de la oameni. Și în al treilea rând, centrul va fi destinat în mod special mamelor aflate în dificultate. Mame care vor găsi aici, cum au găsit și până acum în cadrul asociației, un suport. Nivelul suportului acordat aici va sălta calitativ, nădăjduim și cantitativ”, a menționat, în discursul său, mitropolitul Teofan .
Construită din donaţiile şi sponsorizările strânse la iniţiativa preotului Dan Damaschin, Clinica „Veronica” funcţionează în locul unui hotel aflat în proximitatea campusului studenţesc din Iași.
Mamă a cinci copii, Veronica Popa a fost dusă de preot la un spital, unde a fost diagnosticată cu cancer în stadiu avansat, dar nu a putut beneficia de tratament pentru că nu avea acte de identitate şi, implicit, asigurare medicală. Până să fie rezolvată problema buletinului, Veronica Popa a murit, pe 26 februarie 2021.
„Proiectul a fost iniţiat ca urmare a unei experienţe în plan social de aproape trei decenii, în care am constatat greutăţile cu care se confruntă persoanele defavorizate afectate de boală, în special cele neasigurate. Din păcate, în toţi aceşti ani, mult prea multe mame singure ori cu mulţi copii au pierdut lupta cu boala, durerea lăsată în urmă neputând fi alinată vreodată. În memoria acestor mame, odată cu plecarea la Domnul a mamei Veronica, am declanşat demersurile pentru un centru medico-social care să ofere condiţiile necesare tratării corespunzătoare, iar din data de 24 februarie 2023 am început lucrările la acest obiectiv”, a declarat presei preotul Dan Damaschin.
Transformarea hotelului abandonat în spital medico-social şi dotarea acestuia cu aparatură a necesitat peste 3 milioane de euro, investiţiile totale fiind estimate la 4,5 milioane de euro. Clădirea, de aproape 1.300 de metri pătraţi, are patru etaje, 42 de cabinete şi saloane. De asemenea, în cadrul Clinicii „Veronica” vor funcţiona cabinete stomatologice, un computer tomograf şi un aparat cu rezonanţă magnetică.
Preotul Dan Damaschin, paroh al bisericii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, este cunoscut la nivel naţional pentru acţiunile de caritate în care se implică. El mai organizează, pe timpul verii, „Tabăra Vieţii”, iar cu banii colectați din donaţii cumpără pentru 1.700 de copii nevoiaşi tot ceea ce au nevoie pentru a se bucura de o vacanţă la mare.