FOTO | Continuă pelerinajul la Iași, în cinstea Sf. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Peste 20 de mii de credincioși, pe „Calea Sfinților”

Tradiționala procesiune „Calea Sfinților” a adunat ieri aproape 20.000 de pelerini pe străzile din centrul orașului Iași. Oamenii au străbătut orașul, împreună cu Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, aducând laudă lui Dumnezeu pentru binecuvântarea pe care Sfânta Parascheva o oferă Moldovei de 382 de ani, scrie Ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

Parte a identităţii Iaşiului ultimilor ani, procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, denumită generic pelerinajul „Calea Sfinţilor”, adună în fiecare an ieşeni şi credincioși din toată țara, precum şi monahi şi preoţi atât din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cât şi invitaţi din alte eparhii din ţară şi străinătate.

Zeci de preoți și diaconi, împreună cu mulțimea care a purtat candele, buchete de flori și icoane în mâini, au format ceea ce an de an, în preajma hramului, s-a împământenit la Iași a fi „Calea Sfinților”. Alături de Ocrotitoarea Moldovei, clericii au luat pe umeri și o raclă cu părticele din moaștele mai multor sfinți și din Brâul Maicii Domnului. Astfel, chiar dacă moaștele Sfântului Ierarh Andrei Criteanul nu au sosit încă, cei 32 de sfinți care stau în racla de lângă baldachinul Cuvioasei, din Catedrala Mitropolitană, au însoțit-o în această seară pe străzile Iașiului.

„Mulțumire aducem Sfintei Parascheva pentru că ne-a îngăduit și nouă, nevrednicilor, să fim în această seară alături de ea, dimpreună cu pelerinii veniți de aproape și de departe, pentru a așeza pe mânuța Sfintei durerea lor, bucuria lor, oful lor, nădejdea lor. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a afirmat Mitropolitul Teofan.

Pe tot parcursul procesiunii s-au citit rugăciuni şi au fost intonate cântări religioase, în special troparul Cuvioasei și al Sfântului Andrei Criteanul. Programul liturgic continuă astăzi, cu Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram