Guvernul a informat Bruxelles-ul că a reușit să implementeze până acum doar o parte dintre condițiile impuse de UE

Autoritățile Republicii Moldova au realizat o parte dintre condiționalitățile Comisiei Europene pe domeniul justiției, însă multe aspecte nu depind de Guvern. Declarația aparține ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia Guvernul și Parlamentul au aprobat legile necesare reformei justiției, însă implementarea lor depinde de alte entități.

Ministrul Justiției spune că a efectuat recent o vizită la Bruxelles în timpul căreia le-a explicat oficialilor europeni că Republica Moldova a realizat doar o parte din cele nouă condiționalități, transmite IPN, care citează declarațiile ministrului făcute în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

„Am discutat cu reprezentanții structurilor din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Înaltul Comisar pe Justiție și i-am informat despre progresele obținute. Pe de o parte, avem multe angajamente realizate, dar avem și angajamente în curs de realizare. Avem și restanțe, dar care nu depind de Guvern. Pe aspectul combaterii corupției am realizat condiționalitatea clară ce ține de delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și CNA și acum urmează planul de implementare. Cea mai complicată este reforma justiției, adică rezultatele vetting-ului, pre-vetting-ului. Noi legile le-am aprobat, acum ele urmează a fi implementate și organele noi să-și facă treaba ca sistemul să-și revină”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Moraru a mai spus că restanțele înregistrate vizează activitatea comisiilor de vetting și pre-vetting care sunt entități independente. De asemenea, procurorii sunt cei care întârzie să-și delege reprezentanți în CSP, așteptând comisia pre-vetting să-i reevalueze pe candidații care au primit câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție.

„Activitatea comisiei pre-vetting a durat mai mult decât a fost preconizat, acum ea este axată pe reevaluarea a 21 de cauze, după ce CSJ a dispus reevaluarea acestor decizii. Ulterior trebuie să-și înceapă activitatea comisiile de vetting. Dar nu de noi depinde să grăbim aceste procese, pentru că aceste comisii sunt independente și au propriul ritm de muncă. La Bruxelles am primit încurajări maxime de a continua ritmul determinat pe care l-am adoptat de la început, am primit recomandarea de a consulta comisiile europene, Comisia de la Veneția, pe orice proiect, mai ales pe domeniul justiției. Ne-au întrebat de ce nu avem Consiliu Superior al Procurorilor și am explicat că nu depinde de Guvern. Adunarea Procurorilor a decis să amâne ședința până când vor fi reevaluate deciziile celor care au eșuat promovarea. Mult depinde și de progresele pe care le vom avea până la sfârșitul lunii octombrie”, a mai spus ministrul Justiției.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram