FOTO | Departamentul pentru Relația cu R. Moldova a donat Universității de Medicină și Farmacie un aparat digital de ultimă generație

Studenții de la Medicină vor avea la dispoziție, de acum încolo, un scanner performant pannoramic. Aparatul de ultimă generație a fost achiziționat și oferit în dar universității de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernului României. Actul de donație a fost semnat astăzi, de șeful DRRM, Adrian Dupu, și rectorul USMF Emil Ceban.

„Am semnat astăzi, împreună cu rectorul USMF, prof. Emil Ceban, actul de donație prin care Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău a primit un scanner performant Pannoramic – sistem de imagistică digitală de ultimă generație – datorită unui proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României”, anunță Adrian Dupu, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Cei prezenți în laboratorul Catedrei de morfopatologie au putut să vadă o demonstrație a modului în care funcționează noul echipament ce poate fi utilizat ca scaner cu diapozitive întregi, dar și cu vizualizare live.

Echipamentul va fi folosit de sute de studenți, rezidenți, cercetători și profesori în laboratorul histopatologic al Catedrei de morfopatologie atât în calitate de scaner cu diapozitive întregi, cât și cu vizualizare live.

Imagistica digitală produce imagini ale lamei, folosind un software ce permite utilizatorilor să examineze lama în întregime sau o porțiune și să mărească imaginea la o rezoluție înaltă. Imaginile lamelor pot fi stocate pe un server și creată o lamotecă digitală, ce va eficientiza procesul de studii și cercetare în domeniul morfopatologiei, dar și a altor discipline.

Doar șapte universități din Europa au implementat acest sistem de digitalizare pentru studierea patologiilor, mai anunță sursa citată.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram