FOTO | Franța a testat o rachetă balistică strategică. Explozia de pe cer a stârnit panică în rândul populației

Franța a anunțat lansarea cu succes a unei rachete balistice strategice M51. Anunțul a fost făcut sâmbătă seara pe rețeaua X de către Ministerul francez al Apărării, Sebastian Lecornu. Potrivit oficialului, acest test subliniază încrederea în capacitatea de descurajare nucleară a Franței, singura țară membră UE care deține arme nucleare.

Potrivit autorităților franceze, racheta, fără încărcătură nucleară, a fost lansată din departamentul Landes, sudul-vestul Franței, și a căzut în largul Oceanului Atlantic, la câteva sute de kilometri de coasta de sud-vest a țării.

„Primul test de lansare a rachetei balistice strategice M51.3 a fost un succes. Această evoluție perpetuează credibilitatea descurajării noastre nucleare și demonstrează excelența sectorului nostru de lansatoare”, se arată în mesaj.

Conform postărilor de pe rețelele de socializare, spectacolul zgomotos și de lumini nu fusese anunțat din timp. Au fost multe mesaje de la oameni surprinși sau speriați, scrie BFMTV. Deși obiectul a fost lansat din Biscarrosse, în Landes, postările au fost distribuite pe scară largă în aproape toată regiunea de sud-vest.

Direcția Generală de Armament a dat asigurări că obiectul a fost urmărit „pe tot parcursul fazei de zbor” și a precizat că locul său de aterizare estimat a fost „la câteva sute de kilometri distanță de orice coastă”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *