Eveniment special pentru credincioșii din Ungheni, atașați sufletește de Biserica Ortodoxă Română. Duminică, în orașul de pe malul Prutului a fost sfințită prima biserică aflată sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Basarabiei, care a fost construită de la zero. Slujba a fost săvârșită de trei înalți ierarhi ai Patriarhiei Române, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Mitropolitul Petru al Basarabiei și Episcopul de Bălți Antonie.
Sfântul lăcaș, construit în stil ștefanian, reprezintă o replică a bisericii Mănăstirii Putna și poartă hramul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” și, de asemenea, îi mai are ca ocrotitori duhovnicești pe Sfântul Gherasim din Kefalonia și pe Sfântul Teofil cel Nebun pentru Hristos. Comunitatea de credincioși din cadrul acestei parohii este păstorită de de Părintele Protoiereu Gabriel Andrei Gherasă, consilier eparhial.
După Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a rostit un cuvânt de învățătură și i-a conferit părintentelui Gabriel Andrei Gherasă distincția mitropolitană Crucea Dosoftei.
„S-a zidit, s-a înfrumusețat şi, cu puterea Duhului Sfânt, biserica s-a sfințit. Dăm slavă lui Dumnezeu, pentru că s-a împlinit această lucrare sfântă, cu multe greutăți”, a subliniat ÎPS Teofan.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, a apreciat înalt munca părintelui Gherasă, le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la ridicarea sfântului locaș și a înmânat mai multe distincții mitropolitane.
„Suntem mulțumiți de ceea ce face părintele Gherasă, cu ajutorul Înaltpresfințitului Teofan, care l-a ajutat foarte mult. A avut multă răbdare şi multă dragoste că a vrut să construiască această biserică mare şi frumoasă”, a spus ÎPS Petru.
Părintele Gherasă le-a dăruit, în schimb înalților oaspeți câte o icoană cu chipul Sfântului Gherasim din Kefalonia și și-a exprimat recunoștința pentru binecuvântarea arhierească și față de întreg soborul de preoți, care au slujit împreună la Ungheni.
Noua biserică a fost ridicată în urma înfrățirii protopopiatelor de Iași și Ungheni şi este parte a Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române.