Guvernul vrea să instituie restricții cu privire la utilizarea banilor cash. Astfel, companiile private din țară, ONG-urile, persoanele fizice care gestionează întreprinderi sau activează în sectoarele justiției și sănătate nu vor putea efectua tranzacții în numerar mai mari de 100 de mii de lei timp de o lună, adică, în medie, 3300 de lei zilnic. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat la ședința de astăzi a cabinetului de miniștri.
Proiectul mai prevede că persoanele fizice vor putea cumpăra locuințe cu bani cash doar în cazul în care prețul bunului imobil nu va depăși 100 de salarii medii pe economie, adică 1,2 milioane de lei. În cazul procurării mașinilor, tranzacția în numerar va putea fi efectuată dacă prețul bunului nu depășește 50 de salarii medii pe economie sau peste 600 de mii de lei.
Notarii, în procesul autentificării contractelor de vânzare-cumpărare pentru bunurile imobile ce depășesc limita stabilită, au obligația de a se asigura că plata a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor autentifica contractul.
Proiectul mai stabilește că vor exista și alte interdicții privind eliberarea de numerar persoanelor fizice, care nu desfășoară activitate de întreprinzător. De exemplu, plățile către persoanele care vând fier uzat, reziduuri industriale, ambalaj returnabil, precum și către cei care oferă produse agricole și zootehnice nu trebuie să depășească 100 de mii de lei pe an. De asemenea, plățile în numerar ale împrumuturilor și dividendelor către fondatorii companiei sunt limitate la 100 de mii de lei pe an.
Confederația Patronatelor a cerut la ședința Guvernului amânarea aprobării proiectului, deoarece sunt „obiecții mari”.
„Acest proiect de lege nu a primit aviz favorabil din partea grupului de lucru a comisiei de stat și sunt obiecții mari. La fel, comunitatea contabililor au mari obiecții, poate este cazul să consultăm acest proiect suplimentar înainte de a fi aprobat, a declarat președintele Confederației Patronatelor, Leonid Cerescu.
Solicitările au fost însă respinse de premierul Dorin Recean.
”Noi trebuie să avem grijă să curățăm procesul de circulație a fluxului de numerar. Acest lucru este destul de dificil. Pe de altă parte asta va aduce mai multă transparență în activitatea agenților economici, a tuturor instituțiilor. Limitarea numerarului ajută și la lupta contra corupției. Iată ce avem în ultima perioadă, lumea umblă și corupe alegătorii anume cu numerar. Noi ca societate trebuie să ne mobilizăm și să reducem maxim posibil utilizarea numerarului. Totodată, trebuie să nu îngrădim drepturile persoanelor, care și-au făcut anumite economii”, a declarat Dorin Recen.
Proiectul urmează să fie aprobat de Parlament.