Fost secretar de stat în mandatele președinților Richard Nixon şi Gerald Ford, Henry Kissinger s-a stins din viață, miercuri, la vârsta de 100 de ani. Figură-cheie a diplomaţiei mondiale în timpul Războiului Rece, Henry Kissinger „a murit astăzi la domiciliul său din Connecticut”, a anunţat firma sa de consultanţă Kissinger Associates într-un comunicat, fără a preciza motivul decesului.
Evreu german născut în Bavaria în 1923, fugit cu familia în SUA de persecuția nazistă, Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui învăţător, a intrat în contraspionajul militar şi în armata americană înainte de a studia la Harvard, unde a şi predat, informează CNN, Bild și agenția News.ro.
S-a impus ca imagine a diplomaţiei mondiale când republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă, în 1969, în calitate de consilier pe probleme de securitate naţională, apoi de secretar de stat – a deţinut ambele funcţii între 1973 şi 1975 şi a rămas în fruntea diplomaţiei sub conducerea lui Gerald Ford până în 1977.
Semnarea încetării focului a războiului din Vietnam i-a adus în 1973 Premiul Nobel pentru Pace alături de generalul vietnamez Le Duc Tho – unul dintre cele mai controversate premii din istoria decernării acestei distincții.
Deși epoca sa de arhitect al politicii externe a SUA a dispărut odată cu declinul lui Nixon, pe fondul scandalului Watergate, Kissinger a continuat să fie foarte activ. Lui Kissinger i-au rămas în urmă soția, Nancy, doi copii din prima căsătorie, Elizabeth și David, și cinci nepoți.