Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, organizează Conferința științifică „Tratatul de la Trianon – consecințe geopolitice, juridice și naționale”. Evenimentul va avea loc luni, 3 iunie, pentru a marca împlinirea a 104 ani de la semnarea acestui document istoric, care a făcut ca Transilvania, Maramureș și părți din Banat și Crișana să fie recunoscute oficial ca parte a Regatului României.
În cadrul evenimentului, moderat de Monica Babuc, istoric și director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, trei reputați cercetători urmează să prezinte publicului importanța acestui eveniment istoric și efectele lui asupra traseului istoric al națiunii române și al întregii Europe.
Lecția publică va fi ținută de dr. Gheorghe Cojocaru, istoric, profesor universitar și director al Institutului de Istorie al USM, dr. Alexandru Solcan, istoric, conferențiar universitar, decan Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a USM și dr. Constantin Corneanu, istoric, membru fondator şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu” (AESGS).
Evenimentul va avea loc la Aula „Regina Maria” a Universității de Stat din Moldova, începând cu ora 11.00. Prezentarea va fi urmată de un dialog inedit între cei trei cercetători și publicul prezent la manifestare, menționează ICR „Mihai Eminescu”.
Ziua Tratatului de la Trianon este o sărbătoare publică în România, celebrată în 4 iunie, pentru a marca semnarea Tratatului de la Trianon, în 1920. Inițiativa de a institui această sărbătoare a apărut în 2015 și aparține politicianul român Titus Corlățean, devenind literă de lege la 18 noiembrie 2020, după ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.