Reuniune NATO la Praga: Aliații ar uma să ridice restricțiile impuse Ucrainei legate de folosirea armelor primite pe teritoriul Rusiei

Miniștrii de externe ai NATO urmează să se întâlnească la Praga, pe fondul apelurilor din ce în ce mai puternice pentru ca principalii aliați să ridice restricțiile care împiedică Kievul să utilizeze arme occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Întâlnirea de două zile, care începe joi în capitala Cehiei, are ca obiectiv principal elaborarea unui pachet de sprijin pentru Ucraina, ce urmează să fie discutat la summitul NATO de la Washington din iulie, transmite Al Jazeera.

Cu toate acestea, dezbaterea aprinsă cu privire la posibilitatea de a permite Kievului să utilizeze armele furnizate de susținătorii occidentali pentru a lovi în interiorul Rusiei riscă să eclipseze reuniunea. Ucraina își presează susținătorii – în special Statele Unite – să îi permită să folosească arme cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.

Până acum, SUA și Germania au refuzat să permită acest lucru de teama escaladării conflictului într-o confruntare directă cu Moscova.

Înainte de întâlnirea NATO – care începe joi cu o cină – secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat în mod repetat că membrii trebuie să-și reconsidere aceste restricții, deoarece ele împiedică capacitatea Kievului de a se apăra.

Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat marți că Ucraina ar trebui să aibă permisiunea de a „neutraliza” bazele din Rusia utilizate pentru lansarea atacurilor. Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz a rămas rezervat, afirmând că Ucraina trebuie să respecte legea și că Berlinul nu a furnizat arme pentru a lovi Rusia.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, a declarat reporterilor că „acțiunea defensivă a Ucrainei nu se limitează la propriul teritoriu, ci [poate] fi extinsă și la teritoriul agresorului”, subliniind totodată că acesta nu poate dezvălui acorduri precise cu Kievul privind utilizarea armelor germane întrucât sunt „confidenţiale”.

În Statele Unite, Casa Albă încă se opune utilizării armelor americane pentru atacuri în interiorul Rusiei, deși secretarul de stat Antony Blinken a indicat posibilitatea unei schimbări de strategie. Cei care susțin o mai mare „libertate” pentru Ucraina speră că ideile președintelui Macron vor crea un impuls pentru schimbarea poziției SUA și a altor aliați, în contextul în care Kievul se confruntă cu ofensiva rusă în regiunea Harkov.

„În mod clar, ideile președintelui Macron îi ajută pe aliații care cred că această regulă ar trebui schimbată”, a spus un diplomat NATO. „Sper că dezbaterile din SUA vor lua în considerare ideile lui Macron”.

Între timp, Moscova a reacționat ferm – președintele Vladimir Putin avertizând că ar exista „consecințe grave” dacă țările occidentale vor acorda acest drept Ucrainei.

În timp ce aliații NATO dezbat această problemă, miniștrii de la Praga încearcă, de asemenea, să elaboreze un pachet de sprijin pentru Ucraina, deoarece aderarea acesteia la alianță rămâne o perspectivă îndepărtată, notează sursa citată.

După presiunile puternice exercitate la un summit de anul trecut, Kievului i s-a spus ferm de către țările NATO – conduse de SUA și Germania – că nu ar trebui să se aștepte la progrese concrete în aderarea la alianță la summitul de la Washington din iulie. În schimb, secretarul general al NATO dorește ca membrii alianței să își asume angajamente clare, pe termen lung, cu privire la sprijinul pe care îl vor acorda Ucrainei.

Aliații NATO cer ca Jens Stoltenberg să ofere mai multă claritate cu privire la planul său de a promite un sprijin masiv de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina, notează Politico.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram