Autoritățile centrale anunță, într-un final, valoarea compensațiilor pe care le vor ridica moldovenii. Ce-i drept, doar pentru noiembrie. Astfel, pentru ultima lună de toamnă, solicitanții de ajutor vor primi între 300 și 800 de lei pentru cheltuielile de căldură. Sumele au fost anunțate de ministrul Muncii, Alexei Buzu.
Pentru lunile ulterioare, oficialul a anunțat o formulă denumită „post-compensație”, în baza căreia urmează să beneficieze de ajutor aceiași solicitanți de compensații. De asemenea, la toată metodologia se mai adaugă și noile tarife pentru gaz, care au crescut cu 27 la sută.
Alexei Buzu susține că statul a făcut o medie pentru cheltuielile din iarna trecută în rândul beneficiarilor de compensații și că nu va accepta ca aceleași persoane să achite un tarif mai mare decât în sezonul trecut, care, de exemplu, pentru gaz a fost stabilit la 12 lei și 20 de bani.
„Cetățenii nu vor achita mai mult decât anul trecut. Este vorba de un tarif post-compensație. Am analizat care a fost tariful post-compensație factură pentru gaze. A fost un tarif de 12 lei 20 bani, în medie. Vedem care este distribuția compensațiilor. Ne vom ghida de o formulă. Vedem care este distribuția compensațiilor și ne asigurăm că după ce vor beneficia cetățenii de compensații, aceștia nu vor plăti un tarif post-compensație mai mare decât cel de anul trecut. Vom implementa așa cum a solicitat premierul Dorin Recean”, a declarat Alexei Buzu.
Ministrul dă asigurări că toate creșterile de tarif vor fi „absorbite de guvern”.
„Ne asigurăm că după ce vor beneficia, aceștia nu vor plăti un tarif mai mare decât decât cel de anul trecut. În acest an vom avea creșteri de tarif. După aceste creșteri de tarif, vom examina care este impactul și compoensațiile în fiecare lună și vom crește aceste compensații. Pentru decembrie și următoarele luni, Guvernul va aproba o hotărâre”, a mai declarat Alexei Buzu.
Demnitarul susține că primele compensații vor putea fi ridicate începând cu mijlocul lunii decembrie. Până acum, au fost înregistrați 703 mii de solicitanți, dintre care 44 la sută au declarat că se încălzesc cu lemne sau alt combustibil solid, iar 32 la sută cu gaze.