În ultimele trei luni, Moldovagaz a cumpărat gaze naturale la un preț de 1095 dolari per mia de metri cubi 

În lunile ianuarie-martie, Moldovagaz a cumpărat gaze naturale la prețul din toamna anului trecut. Astfel, Energocom a vândut către Moldovagaz aproximativ 275 milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediul ponderat de 1095 dolari SUA/ 1000 de metri cubi (fără TVA). 

Potrivit unui comunicat de presă al Energocom, prețul oferit a fost mai mic decât cel cu care Gazprom a livrat Moldovagaz, 1107 dolari SUA pentru o mie de metri cubi (fără TVA). Sursa citată anunță că gazele naturale vândute de SA Energocom au provenit din stocurile strategice, procurate începând cu toamna anului 2022, la prețurile de bursă din acea perioadă. 

„Am acționat la acea vreme, că și toată Europa, prin achiziția de stocuri pentru a fi pregătiți de criză energetică, prețurile fiind comparabile sau mai mici decât în multe țări. Analizăm ofertele de pe piață, pentru a începe din nou să cumpărăm gaze, la prețuri care sunt mai avantajoase acum în comparație cu cele din perioada rece”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bânzari.

Cotațiile de la bursă sunt de referință, lor li se adaugă costuri de transport, operaționale și logistice. Amintim că SA Energocom a fost împuternicită prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale să facă stocuri de gaze și ulterior să le vândă către Moldovagaz.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *