India, „scăldată” în petrol rusesc la prețuri mici. Rusia, „înecată” în rupii

Putin-Modi

Rusia vinde Indiei sute de milioane de barili de țiței, dar, în loc să primească dolarii și euro de care are nevoie Kremlinul pentru a umple găurile din buget, încasează „munți” de rupii ce se dovedesc a fi greu de cheltuit, relatează Politico.

În acest an India a cumpărat deja mai bine de jumătate de miliard de barili de țiței, de aproape 10 ori mai mult decât în 2021, anul de dinaintea războiului din Ucraina, arată datele centralizate de firma Kpler. Se estimează că la Moscova ajung în fiecare lună rupii în valoare de un miliard de dolari.

Problema a fost recunoscută recent de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Am acumulat multe miliarde de rupii pentru care încă nu am găsit o utilizare”, a spus oficialul rus, într-o conferință de presă susținută după Summitul G20 de la New Delhi.

Moneda indiană este convertibilă doar parțial. New Delhi trebuie să dea undă verde pentru tranzacțiile mari, iar până acum nu a făcut acest lucru în cazul cheltuielilor cu petrolul. În schimb, India ar fi propus o soluție neconvențională – reinvestirea rupiilor în economia indiană.

„Partenerii noștri indieni ne-au asigurat că vor sugera zone promițătoare în care ar putea fi investite”, susține Serghei Lavrov.

Jurnaliștii de la Politico notează că aceste este un efect secundar al limitelor puse pe prețul petrolului și al sancțiunilor introduse împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. G7 și UE au impus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru vânzările de țiței rusesc. Moscova face tot posibilul pentru a ocoli sancțiunile, dar nu poate ajunge pe piața americană și pe cea mai mare parte a pieței europene, așa că recurge la acorduri neortodoxe pentru a-și menține fluxul de venituri din petrol.

De această situație profită India, întrucât comercianții din New Delhi au reușit să obțină reduceri substanțiale la aprovizionare.

„Dacă e o reducere de 30%, rușii îi pun fundiță și ni-l trimit gratis”, declara ministrul indian al petrolului și gazelor naturale, Hardeep Singh Puri, luna trecută.

Investițiile într-o Indie care se dezvoltă rapid nu sunt o afacere rea în sine, dar este vorba despre investiții pe termen lung, iar Kremlinul are nevoie de valută convertibilă pentru a-și finanța mașinăria de război, mai punctează sursa citată.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram