Curtea Internațională de Justiție a deschis joi audierile privind afirmația Africii de Sud că războiul Israelului cu Hamas echivalează cu un genocid împotriva palestinienilor. Israelul respinge vehement această acuzație, iar procesul ar putea dura ani de zile, notează Reuters.
Audierile preliminare au început cu avocații Africii de Sud care au pledat pentru acuzația de genocid în Gaza și au solicitat instanței să emită un ordin provizoriu pentru oprirea imediată a acțiunilor militare ale Israelului.
Dosarul de 84 de pagini face referire la Convenția privind genocidul, elaborată în 1948 în urma celui de-Al Doilea Război Mondial și a uciderii a 6 milioane de evrei în Holocaust. Atât Israelul, cât și Africa de Sud fiind semnatare ale convenției.
Africa de Sud spune că dorește ca instanța să stabilească responsabilitatea Israelului pentru încălcările Convenției privind genocidul, să o tragă la răspundere pe deplin și să asigure protecția urgentă și deplină posibilă pentru palestinienii din Gaza.
Echipa juridică a Israelului va avea la dispoziție trei ore vineri dimineață pentru a răspunde acuzațiilor. Cu toate acestea, luarea unei decizii în acest sens poate dura câteva săptămâni.
Israelul susține că acționează în Gaza în conformitate cu dreptul internațional și își concentrează acțiunile militare exclusiv împotriva Hamas. Ministerul israelian de Externe a numit cazul Africii de Sud o „exploatare josnică și disprețuitoare” a instanței internaționale.
Curtea Internațională de Justiție, care se pronunță asupra disputelor dintre națiuni, nu a judecat niciodată o țară ca fiind responsabilă pentru genocid. Cel mai recent, în 2007, a decis că Serbia „a încălcat obligația de a preveni genocidul” în masacrul din iulie 1995 de la Srebrenica.
Israelul și-a lansat ofensiva după ce luptătorii Hamas au desfășurat un atac transfrontalier pe 7 octombrie, în care Israelul spune că 1.200 de persoane au fost ucise și 240 răpite. De atunci, forțele israeliene au devastat o mare parte din Gaza și aproape toți cei 2,3 milioane de oameni au fost alungați din casele lor cel puțin o dată, provocând o catastrofă umanitară. Ofensiva israeliană a ucis peste 23.200 de palestinieni în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.