Institutul pentru Studierea Războiului avertizează că Rusia stabilește condițiile informaționale pentru destabilizarea Republicii Moldova, folosind pretextul unor false amenințări asupra regiunii transnistrene și a etnicilor ruși. Potrivit analiștilor militari, care dedică o bună parte a analizei sale zilnice acestui subiect, mișcarea Kremlinului vine pentru a împiedica parcursul european al Moldovei și pentru a rupe relațiile cu Occidentul.
ISW face referință la declarațiile directorului Departamentului II al Comunității Statelor Independente (CSI) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Alexei Polisciuk, într-un interviu pentru TASS, publicat la 28 ianuarie, că Moldova a început să „distrugă legăturile” cu statele membre ale CSI și cu organizația CSI condusă de Rusia în general, dar și că există zvonuri că Moldova intenționează să părăsească CSI până la sfârșitul anului 2024.
Polsciuk a declarat că această decizie nu va fi în beneficiul intereselor sau al cetățenilor Republicii Moldova și, de asemenea, va fi dezavantajoasă pentru economia Moldovei. În acest context, oficialul rus a declarat că Rusia este „pregătită să repare” deteriorarea relațiilor dintre Moldova și Transnistria „în calitate de mediator și garant” în soluționarea problemei.
De cealaltă parte, însă, vicepremierul moldovean Oleg Serebrian a declarat că Moldova nu va reveni la procesul de negociere privind Transnistria în formatul 5+2 până când relațiile ruso-ucrainene nu se vor îmbunătăți și până când războiul Rusiei din Ucraina nu va continua. Iar astăzi, Serebrian a declarat că reintegrarea Republicii Moldova poate avea loc exclusiv prin dialog diplomatic.
În acest context, ISW observă că pașii făcuți de Rusia în comunicarea publică privind Republica Moldova sunt similari celor făcuți după invazia Ucrainei din 2014, când Rusia a acuzat mai întâi Ucraina că a renunțat la acordurile de la Minsk.
„Rusia ar putea stabili condiții informaționale pentru a face afirmații similare împotriva Moldovei”, arată ISW, care a evaluat anterior că, astfel, Kremlinul și-ar putea justifica ulterior o viitoarea agresiune în Moldova. Rusia folosește deseori pretextul protejării „compatrioților din străinătate”, un concept deliberat vag care îi include pe toți cei care vorbesc limba rusă, chiar dacă nu se consideră ruși de etnie.
„Rusia ar putea încerca să-și justifice eforturile de agresiune sau destabilizare a Moldovei, pretinzând că poporul din Transnistria este în pericol din cauza presupusului abandon de către Moldova a procesului de reglementare transnistreană. ISW a observat recent sugestii conform cărora Kremlinul ar putea apela la narațiuni retorice care atrag un public mai larg dincolo de „lumea rusă”, se mai arată în raport.