Iurie Ciocan, despre un nou subterfugiu al guvernării PAS: Referendumul constituțional va fi considerat valid cu o prezență la urne de doar 33 la sută

Referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE, propus de președintele Maia Sandu, va putea fi declarat valid dacă va fi înregistrată o prezență de la urne de cel puțin 33 la sută și nu de 50, așa cum era până acum. Modificarea în Codul Electoral a fost efectuată anul trecut de către guvernarea PAS. 

Aceste modificări au fost criticate dur de către fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, care a spus, în cadrul unei emisiuni la TV8, că „este inacceptabil ca Legea Supremă să fie modificată cu sprijinul a doar 17% din voturile cetățenilor”. 

„Juriștii noștri s-au întrebat cum s-a redus brusc numărul necesar de participanți pentru a face referendumul constituțional valid, de la 50% la 33%, în Codul Electoral. Și dacă vorbim serios, în situația actuală, referendumul constituțional va fi considerat valid cu o prezență de doar o treime și în cazul în care majoritatea cetățenilor din acea treime sunt de acord cu această întrebare, răspunzând „Da”. Dacă organizăm un referendum cu o prezență de o treime, acest lucru nu este serios. Cu alte cuvinte, constituția poate fi modificată cu sprijinul a doar 17% din cetățenii care votează, ceea ce nu este corect”, a declarat Ciocan, în cadrul emisiunii de la TV8.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram