Credincioșii ortodocși de stil nou intră, de mâine, în Postul Crăciunului, care durează 40 de zile și se încheie pe 24 decembrie. Este unul dintre cele patru posturi mari ale anului bisericesc și are ca scop pregătirea spirituală a credincioșilor pentru a întâmpina Nașterea lui Hristos.
Postul Crăciunului ne amintește de postul patriarhilor și dreptilor din Vechiul Testament, care au așteptat cu nădejde venirea lui Mesia, și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, care a primit de la Dumnezeu Legea Decalogului (cele 10 porunci). Prin post, credincioșii se curăță de păcate și se pregătesc să devină un templu, un sălaș al prezenței lui Hristos.
În Postul Crăciunului, credincioșii se abțin de la carne, lactate, ouă, pește, vin și untdelemn. Există însă și zile de dezlegare la pește, sâmbăta și duminica, precum și în zilele unor sărbători importante, cum ar fi Intrarea Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie), Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), Sfântul Nicolae (6 decembrie) sau Zamislirea Sfintei Fecioare Maria (9 decembrie).
Biserica îi îndeamnă pe credincioși să nu se limiteze la postul alimentar, ci să practice și postul spiritual, care constă în rugăciune, milostenie, fapte bune, iertare și împăcare. Astfel, credincioșii se pot apropia de Hristos cu toată ființa lor: cu trupul și sufletul.