De Ziua Limbii Române, echipa dexonline.ro, care de mai bine de două decenii transpune în mediul online cele mai importante dicționare, a decis într-un mod inedit să atenționeze vorbitorii limbii române despre problema utilizării diacriticelor sau, mai exact, insistența, în special în mediul online, de a nu utiliza cele cinci litere din limba română cu căciuliță sau sedilă.
De 31 august, echipa dexonline.ro a decisă să renunțe la utilizarea diacriticelor în motoarele lor de căutare. Inițial, acest lucru i-a dezorientat pe mulți utilizatori, ultreior, însă, a fost recepționat mesajul transmis de echipă. Prin această acțiune, dexonline.ro încearcă să redea forma hidoasă a lipsei diacriticelor în limba română.
În limba română, semnele diacritice se plasează deasupra sau dedesubtul unei litere. Limba română foloseşte cinci litere cu semne diacritice: ă, â, î, ș, ț.
Fără utilizarea semnului diacritic specific nu se înțelege mesajul pe care vrei să-l transmiți având în vedere acțiunea exprimată prin verb, care reprezintă o parte esențială în comunicare.
Utilizarea diacriticelor este obligatorie deoarece literele care formează cuvintele cu semnele respective au o anumită valoare fonetică. Înlocuirea literei care prezintă un anumit semn diacritic cu litera fără semn diacritic sau cu o literă formată cu un alt diacritic se asociază cu schimbarea sensului cuvântului: râmă/ramă, șoc/soc, râu/rău, ține/tine, țipă/tipă, mâțe/mațe, mâță/mata, laturi/lături, fisă/fișă, cos/coș, etc.
Se poate constata cu uşurinţă, din păcate, că există nenumărate site-uri, chiar ale unor instituţii publice cum ar fi anumite ministere, ambasade care publică texte fără diacritice. Există numeroase contracte de angajare, colaborare, diplome, documente școlare în care diacriticele nu sunt prezente.
O literă în plus sau în minus, scrisă cu sau fără diacritice duce la apariția unui alt cuvânt, cu un alt sens şi cu un conţinut cu totul şi cu totul diferit faţă de cel iniţial, cu consecinţe negative imprevizibile.
Precizăm că, de exemplu, în Franța, Germania și Ungaria, legislațiile naționale prevăd că scrierea fără diacritice este inacceptabilă.