Lovitură de teatru în Polonia. Actualul premier, însărcinat de președinte să formeze un Guvern chiar dacă partidul său a pierdut alegerile

Duda

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, l-a desemnat pe prim-ministrul în exercițiu, Mateusz Morawiecki, să formeze guvernul. Partidul acestuia din urmă, Lege și Justiție (PiS) se află la putere din 2015 și a câștigat și alegerile parlamentare de luna trecută, dar nu a mai obținut majoritatea şi are şanse mici să formeze o coaliție, notează Politico.

Duda a ignorat apelul lansat de trei partide de opoziție care controlează împreună 248 de locuri în parlament, în ciuda declarației lor că vor forma un guvern cu Donald Tusk în funcția de premier, partidul căruia s-a clasat pe locul doi la alegeri.

Morawiecki trebuie să îi prezinte un cabinet lui Duda în termen de două săptămâni de la convocarea noului parlament – ceea ce se întâmplă pe 13 noiembrie – și apoi are la dispoziție alte două săptămâni pentru a-și prezenta programul și a organiza un vot de încredere. Dacă nu reușește, atunci parlamentul ia inițiativa și își propune propriul candidat, cel mai probabil pe Donald Tusk, notează Politico. Până atunci, Morawiecki continuă să fie premier interimar.

În timpul campaniei electorale, Donald Tusk s-a angajat, dacă va ajunge la putere, să restabilească legăturile cu UE şi să deblocheze fondurile europene îngheţate. UE a blocat accesul Poloniei la 35 de miliarde de euro din cauza impasului în care se află reformele judiciare.

Guvernul PiS a fost acuzat că politizează sistemul judiciar, transformă mass-media publică într-o armă de propagandă a partidului și estompează granița dintre stat și partidul aflat la putere.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram