Mai multe ONG-uri media își exprimă îngrijorarea în raport cu suspendarea licențelor posturilor TV, în condiții de lipsă de transparență

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Presei Electronice (APEL) și Centrul „Acces-Info” își exprimă îngrijorarea în raport cu perpetuarea practicilor de suspendare a licențelor posturilor de televiziune Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Orizont TV, ITV, în lipsa unor explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice ce justifică măsurile restrictive.

ONG-urile semnatare cer autorităților să comunice neîntârziat argumentele și probele ce au stat la baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova.

„Dispoziția CSE din 30 octombrie nu conține nici un argument sau referințe la „motivele serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător” care au stat la baza deciziei de suspendare. De asemenea, în hotărârea CSE lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat, dar și „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către SIS”, se arată în declarația ONG-urilor semnatare.

ONG-urile semnatare recunosc necesitatea de a implementa măsuri urgente pentru a asigura securitatea informațională a statului, însă subliniază că măsurile cu caracter restrictiv trebuie să fie fundamentate prin argumente convingătoare, probe certe și implementate într-o măsură în care să asigure excluderea dubiilor privind legalitatea și proporționalitatea ingerințelor.

Colectivul redacțional al posturilor de televiziune Prime TV și Publika TV și a portalurilor lor web condamnă decizia CSE privind sistarea activității.

„Prin hotărârea abuzivă de astăzi, CSE a încălcat principiile constituționale privind libertatea cuvântului și independența mass media. Nu există stat democratic cu cenzură impusă în mod oficial, indiferent de motivele după care se ascund cei care iau decizii abuzive și contrare legii”, este precizat în declarația comună.

Potrivit celor de la Publika și Prime, prin suspendarea emisiei posturilor de televiziune și blocarea accesului la portalurile web de știri, se încalcă și Convenția Europeană privind Drepturile Omului, în mod special, articolul 7, care prevede că nu există “nicio pedeapsă fără lege”, și articolul 10 – “libertatea de exprimare”, încălcată în mod flagrant în cazul dat.

Și posturile de televiziune Orizont TV și ITV am emis o declarație după decizia de suspendare a licenței lor de emisie și blocarea site-urilor sale.

„Ținem să menționăm că toate acuzațiile aduse posturilor TV sunt niște falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală. Posturile TV activează strict în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media-audiovizuale și standardele internaționale în domeniu. Sancțiunile de care s-a vorbit nu au nicio tangență cu acuzațiile legate de dezinformare, război hibrid sau altceva”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram