Malurile Prutului, unite prin proiecte comune. Peste 85 de milioane de euro, destinate dezvoltării localităților din România și R. Moldova

Peste 85 de milioane de euro vor fi investite în dezvoltarea parteneriatelor și proiectelor comune între localitățile din Republica Moldova și cele din România, aflate în apropiere de granița comună. Programul Interreg NEXT România – Republica Moldova a fost lansat astăzi la Iași, de către ministrul Dezvoltării de la București, Cseke Attila, și ministrul Finanţelor Publice de la Chişinău, Veronica Sireţeanu.

Oficialul român a declarat, citat de Agerpres, că, din bugetul total 85,87 milioane de euro, 77,29 milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 8,58 milioane de euro este contribuţia României. De aceste fonduri vor putea beneficia localitățile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe de o parte, de cealaltă parte, comunităţile de la frontieră din România, respectiv, judeţele Iaşi, Galaţi, Vaslui și Botoşani.

Prin Programul Interreg NEXT România – Republica Moldova vor putea fi dotate cu echipamente şi modernizate instituții medicale şi de învăţământ, reabilitate obiective turistice şi se vor putea fi realizate proiecte în comun pentru îmbunătăţirea managementului frontierei.

De asemenea, personalul din aceste domenii va putea beneficia de pregătire şi instruiri comune, de schimb de bune practici, iar pentru populaţia din zonă vor fi organizate campanii de informare şi conştientizare pentru prevenirea şi reacţia în caz de dezastre.

Pentru a putea primi finanţare, un proiect trebuie să aibă cel puţin un partener din fiecare stat participant, detaliile privind condiţiile de accesare a fondurilor urmând a fi publicate pe website-ul programului, www.ro-md.net.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram