Marea Britanie înăsprește regulile privind imigrația: „Stabilirea în această țară este un privilegiu care trebuie câștigat, nu un drept”

Premierul britanic Keir Starmer a anunțat luni o reformă majoră a politicii de imigrație, prin care statutul de rezident în Regatul Unit va deveni „un privilegiu, nu un drept automat”. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susținută înaintea publicării așa-numitei „cărți albe”, documentul ce explică direcțiile strategice ale guvernului.

„Toate domeniile sistemului de imigrație – munca, familia, studiile – vor fi înăsprite pentru a ne permite un control mai strict. Aplicarea legii va fi mai dură ca niciodată, iar numărul migranților va scădea”, a declarat Starmer.

Potrivit premierului, sistemul anterior încuraja angajatorii să recruteze forță de muncă ieftină din străinătate, în loc să investească în calificarea tinerilor britanici. Deși migrația netă a scăzut de la aproape un milion (iunie 2022 – iunie 2023) la 728.000 (iunie 2023 – iunie 2024), presiunea asupra sistemului de sănătate (NHS), educației și pieței imobiliare rămâne ridicată.

Conform noilor reguli, obținerea dreptului de ședere permanentă (ILR) nu va mai fi posibilă după 5 ani de rezidență legală, ci abia după 10 ani, cu excepția cazurilor în care migrantul dovedește un aport semnificativ la economia și societatea britanică.

Vor fi impuse și cerințe mai stricte privind cunoașterea limbii engleze. Toți migranții, inclusiv adulții aflați în întreținere, vor trebui să demonstreze cunoștințe de bază de limba engleză pentru a se putea integra mai ușor și a evita exploatarea.

Guvernul va acorda prioritate migranților înalt calificați, precum medicii, inginerii și specialiștii IT, care contribuie pe termen lung la dezvoltarea țării. Aceștia vor putea beneficia de proceduri accelerate de naturalizare.

Totodată, secretarul de interne Yvette Cooper a spus că Marea Britanie va opri recrutarea din străinătate pentru lucrătorii în îngrijire. Companiile vor trebui fie să angajeze cetățeni britanici, fie să prelungească vizele celor care sunt deja în țară. Potrivit estimărilor oficiale, această schimbare ar putea reduce cu până la 50.000 numărul de lucrători slab calificați care intră anual în Marea Britanie.

Printre alte măsuri anunțate se numără:

  • interzicerea accesului la rezidență prin vize temporare;
  • introducerea de cerințe mai dure pentru toate categoriile de vize (muncă, studii, familie);
  • impunerea studiilor universitare ca și condiție obligatorie pentru viza de tip Skilled Worker (în loc de nivelul echivalent Bacalaureatului britanic (A-levels), cât este acum);
  • interzicerea angajării de străini în sectorul îngrijirii sociale (care sector);
  • reducerea perioadei de ședere post-studii pentru absolvenții internaționali, de la 2 ani la 1,5 ani;
  • sancțiuni financiare pentru angajatorii și instituțiile de învățământ care încalcă regulile de imigrație.

Planul de reformă urmează să fie votat în Parlament, unde Partidul Laburist deține o majoritate confortabilă. Dacă va fi aprobat, măsurile ar putea intra în vigoare cel mai devreme în 2026.

Leave a reply

PUBLICITATE

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...