Ministerul Culturii a oprit lucrările pe șantierul de la „Gaudeamus”. Primăria susține că nu a primit nicio înștiințare

Lucrările de construcție a complexului multifuncțional pe locul fostului cinematograf „Gaudeamus” din Capitală urmează să fie oprite în urma unui ordin semnat azi de Ministerul Culturii. Despre acest lucru a anunțat șeful instituției, Sergiu Prodan, după ședința Guvernului. Pentru ZIUA, reprezentanții Primăriei Chișinău au declarat că, deocamdată, nu au primit nicio înștiințare sau vreun alt document „pentru a se putea expune”.

Așa cum susținea și anterior, Sergiu Prodan a anunțat că a stopat lucrările, deoarece autorizația emisă de municipalitate agenților economici este ilegală.

„Acest ordin a fost semnat în baza Codului de Urbanism prin care suspendăm această autorizație. Urmează să fie oprite lucrările de construcție, deoarece ele sunt ilegale. Terenul respectiv este proprietate privată, noi vorbim însă de această autorizație care a fost emisă ilegal”, a declarat ministrul Culturii.

Demnitarul a precizat că agenții economici nu ar fi obținut avizele necesare de la Consiliul Național al Monumentelor Istorice și de la cel al Monumentelor de For Public, acte ce sunt obligatorii pentru eliberarea autorizației de construcție.

La începutul lunii februarie, viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban, sublinia faptul că toate actele emise sunt legale și se încadrează în normele Planului Urbanistic General. De asemenea, funcționarul a accentuat faptul că în zonă nu va fi ridicat un bloc, ci un complex multifuncțional cu destinație socială și comercială, care va putea avea cel mult 15 etaje.

Anterior, fostul șef al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din R. Moldova, Ion Ștefăniță, susținea că Ministerul Culturii recurge la interpretări politice și la manevre în scandalul iscat în jurul construcției din zona fostului cinematograf „Gaudeamus”.

Expertul în urbanistică a precizat că avizele și autorizațiile emise de Primăria Chișinău sunt legale și corespund Planului Urbanistic General și Regulamentului Local de Urbanism și că viitoarea clădire nu se află nici în zona de protecție a monumentelor din preajmă, nici în nucelul istoric al Capitalei.

„Interpretarea Ministerului Culturii nu are o bază legală solidă. Mai mult, statul nu a luat măsuri concrete pentru conservarea monumentului aflat într-o stare avansată de degradare. Din 2021, Ministerul Culturii a fost notificat despre problemele existente, dar nu a intervenit pentru restaurarea acestuia. În acest context, este paradoxal că acum Ministerul folosește argumente juridice discutabile pentru a bloca un proiect investițional”, declara Ion Ștefăniță în luna februarie.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PUBLICITATE

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...