Ministerul Educației s-a transformat într-un instrument politic de intimidare, care nu mai apără valorile democratice, ci face jocul celor care vor să controleze „tot ce mișcă în țară”, inclusiv vocile profesorilor. Este reacția Partidului Social Democrat European care denunță „formulările vagi și ambigue” din recenta circulară a Ministerului Educației ce se referă la interdicția participării la unele acțiuni.
„Cu regret, constatăm că prin emiterea acestei circulare, guvernarea vorbind despre democrație, lansează amenințări voalate. În loc să sprijine libertatea academică, reflecția pedagogică și exprimarea civică, elemente fundamentale ale unei societăți moderne, Ministerul Educației alege să guverneze prin interdicții vagi și printr-un limbaj ambiguu, ce permite interpretări arbitrare și abuzive”, se arată într-un comunicat al PSDE.
Formațiunea susține că un șir de expresii și sintagme din circulară sunt inrpretabile și creează premise pentru abuzuri administrative.
„1. Formulări vagi și interpretabile – Expresii precum „activități ce subminează democrația”, „discurs de ură” sau „instigare împotriva ordinii constituționale” sunt lipsite de delimitări clare. Acest lucru lasă loc interpretărilor la nivel local și creează premisele unor abuzuri administrative. 2. Risc crescut de sancțiuni abuzive – Într-un climat politic tensionat și în care administrațiile locale sunt adesea politizate, circulara oferă un pretext pentru reducerea la tăcere a cadrelor didactice critice, incomode sau independente. 3. Lipsa de transparență – Documentul evită deliberat definirea clară a comportamentelor interzise. Rezultatul: confuzie și frică în rândul profesorilor, care nu mai știu ce opinii sau acțiuni publice pot fi considerate acceptabile. 4. Încălcarea dreptului la opinie – Profesorii sunt, înainte de toate, cetățeni cu drepturi constituționale. Această circulară descurajează implicarea civică și reduce vocea dascălilor la tăcere administrativă. 5. Atmosferă de supraveghere ideologică – Referirile la organizații „sancționate” și geopolitică induc ideea că profesorii ar fi sub suspiciune, ca potențiali „trădători”, nu ca parteneri în construcția unei societăți democratice”, se mai arată în mesaj.
Precizăm că circulara se referă la interzicerea participării cadrelor didactice la activități desfășurate de organizații ce atentează la independența și securitatea R. Moldova, care promovează discursul de ură, violență sau discriminare.
„Partidul Social Democrat European (PSDE) susține Decizia PESC (Politică Externă și de Securitate Comună) din 28 aprilie 2023 a Consiliului Uniunii Europene privind măsurile restrictive având în vedere acțiunile de destabilizare a R. Moldova. Totodată, considerăm că de aplicarea acestor măsuri restrictive trebuie să se ocupe exclusiv organele de drept, fără a implica cadrele didactice în jocuri politice. Democrația nu se apără cu interdicții vagi și amenințări voalate, se apără prin educație liberă, gândire critică și dialog deschis! Reieșind din argumentele expuse mai sus, facem apel la Ministerul Educației să retragă această circulară și să inițieze un dialog real cu reprezentanții cadrelor didactice, societatea civilă și partenerii sociali, pentru a restabili încrederea în actul educațional și în valorile democratice”, mai menționează PSDE.