Miniştrii de Externe europeni promit un sprijin durabil pentru Ucraina: Vom fi aici multă vreme

miniștri externe Kiev

Miniştrii Afacerilor Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene au venit luni la Kiev, pentru o „reuniune istorică” menită să traseze liniile unei „susţineri durabile” pentru Ucraina, confruntată cu invazia rusă şi care aspiră să adere la UE, notează AFP.

În faţa unei contraofensive ucrainene lente şi a temerilor privind o scădere a sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost necesar să se arate Rusiei că ea „nu trebuie să conteze” pe „oboseala” UE, a explicat şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna, transmite AGERPRES.

Ucraina urmează să primească ajutor militar de 5 miliarde de euro precum și ajutor pentru antrenamentul piloților de luptă, a spus principalul diplomat al UE, Josep Borrell, după o întâlnire „istorică”.

„Nu văd niciun stat membru care să ezite. Sper că vom putea ajunge la un acord înainte de sfârşitul anului”, a spus Borrell într-o conferinţă de presă comună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Adresându-se celor 24 de miniștri – miniștrii Poloniei, Ungariei și Letoniei au lipsit din diverse motive – președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat opinia că victoria Ucrainei „depinde direct de cooperarea” Kievului cu aliații occidentali.

„Puterea luptătorilor noştri pe linia frontului este în mare parte rezultatul puterii acordurilor noastre cu prietenii şi partenerii noştri”, a subliniat Zelenski.

Reuniunea de luni de la Kiev este „un gest diplomatic excepţional”, a declarat Colonna, şeful diplomaţiei franceze care a explicat că UE doreşte să arate „sprijinul său ferm şi durabil” pentru Ucraina, „până când ea va putea învinge” Moscova.

„Trebuie să arătăm că Ucraina face parte din familia europeană şi de asemenea să-i transmitem Rusiei mesajul că ea nu trebuie să conteze pe oboseala noastră. Vom fi aici multă vreme”, a subliniat Colonna.

La rândul său, şeful diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a cerut punerea în aplicare a unui „plan de protecţie pe timpul iernii”, pentru a permite Ucrainei să facă faţă bombardamentelor asupra infrastructurilor sale energetice, ca şi în timpul anului trecut.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram