Mircea Geoană: Republica Moldova are şansa istorică de a evada din blestemul geografic prin aderarea la UE

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Iaşi, că Republica Moldova are şansa istorică de a adera la Uniunea Europeană şi astfel “de a evada din blestemul geografic”.

„Republica Moldova este o ţară care are o şansă istorică de a evada din blestemul geografic. Pentru mine, ca lider al NATO, este extrem de important proiectul doamnei preşedinte Maia Sandu, şi cred că a marii majorităţi a cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent ce limbă vorbesc acasă, fie că vorbesc ruseşte, ucraineană sau găgăuză. Cred că dacă ai de ales între a trăi în Europa şi a trăi într-un sistem de tip rusesc, post sovietic, cred că alegi Europa”, a răspuns jurnaliştilor secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Acesta şi-a exprimat speranţa ca la Consiliul European, care va fi peste câteva zile, liderii europeni să urmeze avizul favorabil al Comisiei Europene şi să înceapă procedurile de aderare pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina.

„Sunt absolut convins că proiectul preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, Republica Moldova în UE în 2030, este un proiect realizabil. Nu uşor, dar realizabil”, a mai afirmat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al Alianţei a participat la conferinţa „Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE”, eveniment care a avut loc la Palatul Culturii din Iaşi, unde au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri, politicieni. În acest context, Geoană i-a îndemnat pe oamenii de afaceri români să colaboreze cu antreprenorii din Republica Moldova în diverse proiecte care se vor derula pentru refacerea Ucrainei.

„Trebuie să lucrăm cu Republica Moldova şi să facem împreună multe proiecte de reconstrucţie în Ucraina. Ei au o geografie interesantă, cunosc şi limba şi cultura locului. Ar putea fi un element de coagulare suplimentară între economiile României şi Republicii Moldova. Totul trece prin infrastructuri, este obligatoriu să creăm infrastructură care să lege Republica Moldova şi Ucraina de Europa prin România, evident şi prin Polonia şi Slovacia”, a afirmat Mircea Geoană, citat de HotNews.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin