Moscova amenință din nou Chișinăul: Orice provocare împotriva militarilor din Transnistria va fi considerată un atac împotriva Rusiei

Moscova a avertizat, luni, asupra oricăror încercări de destabilizarea a situației legate de Transnistria și va considera provocările la adresa trupelor rusești în zonă drept o provocare împotriva Rusiei, a declarat directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului rus de Externe, Alexei Polișciuk, într-un interviu pentru TASS.

„Avertizăm asupra oricăror încercări de destabilizare a situației în jurul Transnistriei. Militarii ruși se află în regiune pe baze legitime, în componența forțelor de menținere a păcii comune și a Grupării operative a trupelor rusești. Orice acțiuni care reprezintă o amenințare la adresa securității lor va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac asupra Federației Ruse”, a subliniat diplomatul.

Polișciuk a adăugat că Forțele Armate ale Federației Ruse „vor reacționa adecvat la orice provocări” împotriva militarilor ruși din Transnistria și vor asigura protecția contingentului rusesc, precum și a depozitelor militare de la Cobasna.

Diplomatul a calificat afirmațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat că trupele ruse de menținere a păcii să plece dacă vor sa trăiască, drept „o altă demonstrație a cursului agresiv al regimului de la Kiev, ale cărui amenințări depășesc deja granițele țărilor vecine.”

Militari ruși păzesc arsenale din apropierea satului Cobasna, unde se află peste 20.000 de tone de muniție, aduse acolo după retragerea trupelor sovietice din Europa. Republica Moldova insistă asupra scoaterii acestor muniții, însă procesul, început în 2001, a fost blocat de autoritățile transnistrene în 2004, după înrăutățirea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

Grupul operațional al forțelor ruse, care numără aproximativ 1.000 de soldați și ofițeri, oferă sprijin și contingentului rus de menținere a păcii, care se află în zona de separare de securitate de-a lungul Nistrului. În acest moment, armata rusă s-a trezit într-o blocadă, deoarece Ucraina a blocat rutele de aprovizionare pe teritoriul său. Moldova, care insistă asupra retragerii grupului operațional al forțelor ruse, blochează și rutele de aprovizionare, mai scrie sursa citată.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram