Proiectul statuiei Reginei Maria a României, instalat în centrul Chișinăului, a trecut, timp de patru ani, un șir de avizări din partea tuturor instituțiilor responsabile, de la decizia Guvernului, a Primăriei Chișinău și avizul Consiliului Național al Monumentelor până la aprobarea proiectului de către Casa Regală a României. Calea legală parcursă a fost descrisă de Asociația „Monumentum”, care împreună cu avocatul Iulian Rusanovschi, au lansat inițiativa de ridicare a statuiei în 27 martie 2018.
Astfel, proiectul a început a prinde viață încă acum mai bine de trei ani, când în decembrie 2021 și martie 2022, proiectele de edificare a monumentului Reginei Maria au fost adoptate prin decizii ale Consiliului municipal Chișinău și, respectiv, al Guvernului, după ce documentele au fost supuse consultărilor publice.
Peste un an, în iunie 2023, a fost obținut și avizul favorabil al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, care stabilea locul exact de amplasare a monumentului în incinta scuarului. Ulterior, în decembrie 2024, a venit și avizul din partea Consiliului Național al Monumentelor de For Public de pe lângă Ministerul Culturii, prin care se afirma respectarea ținutei artistice a lucrării.
De asemenea, pe parcursul anilor 2022-2024, proiectul de execuție a fost coordonat și cu Liceul „Gheorghe Asachi”, Direcția Educație a Capitalei, Pretura sectorului Centru și Uniunea Arhitecților. Au fost obținute și alte avize cum ar fi cel al Casei Regale a României, al Academiei de Științe a Moldovei, al Mitropoliei Basarabiei și al ministerelor și instituțiilor de profil.
„Trebuie de menționat și faptul că sculptorul acestui monument a fost ales prin concurs internațional organizat de Asociația „Monumentum” în parteneriat cu Ministerul Culturii și Primăria mun. Chișinău, concurs la care au participat sculptori din R. Moldova și România. După ce Veaceslav Jiglițchi a fost desemnat câștigător al concursului, execuția lucrării a fost supravegheată de o comisie internațională formată din sculptori, arhitecți și urbanișit din R. Moldova, România, Ucraina și Turcia”, se arată într-un comunicat al Asociației „Monumentum”.
Amintim că membrii fondatori ai Comitetului de inițiativă sunt avocatul Iulian Rusanovschi, ofițerul Ion Deli, arhitectul Mihai Andrieș și Sergiu Covali. Bronzul statuiei a fost lucrat de Veaceslav Jiglițchi, iar piatra – de meșterul popular Marin Lozan din Cosăuți.
Printre membrii activi se numără episcopul Basarabiei de Sud, PS Veniamin, starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, iar printre membrii de onoare se numără profesorul universitar Grogore Tinică, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, recortul USM, Igor Șarov, profesorii Alexandru Arseni și Anatol Petrencu etc.
Monumentul a fost ridicat prin subscripție publică, iar listele tuturor donatorilor vor fi făcute publice pe parcursul acestui an, odată cu publicarea unui album închinat monumentului Reginei Maria.
Asociația „Monumentum” precizează că proiectul a fost o continuare a unei inițiative din anul 1939, când un grup de inițiativă din Chișinău și-a propus să edifice o statuie Reginei Maria în centrul orașului, semnând un contract cu sculptorul Oscar Spaethe. Cu regret, inițiativa nu a fost dusă la bun sfârșit din cauza raptului Basarabiei din vara anului 1940.