Netanyahu a respins oferta Hamas de armistițiu și ordonă armatei să pregătească o ofensivă în sudul Gaza: Suntem aproape de o victorie absolută

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a ordonat armatei să „pregătească”o ofensivă la Rafah, cel mai sudic oraş din Fâşia Gaza, apreciind că victoria asupra Hamas este „o chestiune de luni”, relatează AFP. Într-un discurs televizat, Netanyahu a estimat, de asemenea, că acceptarea revendicărilor Hamas pentru un armistițiu în Gaza nu va „duce decât la un alt masacru”.

Declarațiile au fost făcute la puțin timp după ce premierul israelian s-a întâlnit cu șeful diplomației americane, Antony Blinken, care a mers din nou în regiune, într-o încercare de a obține un acord de armistițiu. La rândul său, Blinken a declarat că armistițiul propus de Hamas oferă cel puțin o oportunitate „de a continua negocierile”.

„Deși există unele aspecte clare care nu pot fi acceptate în contraoferta celor de la Hamas, credem că aceasta creează spațiu pentru a se ajunge la un acord, și vom lucra asiduu în acest sens până când vom reuși să obținem acest lucru”, le-a spus Blinken reporterilor de la Tel Aviv după întâlnirea cu Netanyahu.

Contraoferta Hamas prevedea o pauză de 45 de zile, retragerea armatei israeliene, schimbul prizonierilor și de rămășite umane. De asemenea, acordul prevedea creșterea livrărilor de alimente și ajutoare. Potrivit planului Hamas războiul s-ar fi încheiar în 135 de zile.

De câteva zile există însă temeri cu privire la o ofensivă asupra Rafah, oraş situat la graniţa cu Egiptul şi care găzduieşte în prezent majoritatea populaţiei teritoriului palestinian, care s-a refugiat spre sud din cauza luptelor. Peste 1,3 milioane de persoane strămutate, de cinci ori mai mult decât populaţia iniţială a oraşului, se află la Rafah în condiţii disperate, potrivit ONU.

Blinken a evitat să solicite Israelului să nu avanseze în oraș, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noua potențială ofensivă, afirmând că orice „operațiune militară pe care Israel o întreprinde trebuie să aibă în prim-plan protecția civililor”, notează France24.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram