Nicu Popescu și-a dat demisia din funcția de ministru de Externe: Am nevoie de o pauză

Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), și-a anunțat astăzi demisia. Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că îndeplinit cu succes obiectivele de politica externă, stabilite împreună cu președintele Maia Sandu la început de mandat și, la aceasta etapă, are nevoie de o pauză.

„Am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilită împreună cu Maia Sandu și la această etapă am nevoie de o pauză. Voi continua să contribui la eforturile echipei de guvernare de a duce R. Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat Popescu, în cadrul unui briefing de presă.

Popescu a menționat că în timpul mandatelor sale, autoritățile au reușit să pună țara ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană și pe viitoarea hartă lărgită a UE și că Republica Moldova se află pe ultima sută de metri în ceea ce privește îndeplinirea recomandărilor UE

„În guvernele conduse de prim-miniștri Dorin Recean și Natalia Gavriliță și cu sprijinul majorității parlamentare, am reușit să punem Moldova ferm pe calea aderării la Uniunea Europeană și pe viitoarea hartă lărgită a Uniunii. Acum doi-trei ani, aceste obiective păreau de neimaginat, dar prin refuzul efort comun am reușit să ridicăm Moldova din cea mai rușinoasă perioadă în istoria diplomației.

Numit în această funcție în august 2021, Popescu a făcut parte din Guvernul Nataliei Gavrilița, iar apoi cel condus de Dorin Recean. Sub mandatul lui Popescu, R. Moldova a devenit, în iunie 2022, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, iar în decembrie 2023, a primit undă verde pentru deschiderea negocierilor.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram