Nu le-a plăcut câștigătorul? Parlamentul a anulat, fără să explice motivele, rezultatele concursului pentru funcția de director ANRE 

Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatul Estic își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu modul de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). 

Într-un comunicat de presă al organizației se arată că, în pofida faptului că Vasile Plămădeală a promovat, în 23 februarie 2023, toate etapele concursului organizat de comisia de profil a Parlamentului, urmând să fie propus Legislativului spre aprobarea finală, Direcția de comunicare a Parlamentului a anunțat, miercuri, 12 aprilie 2023, că lansează un nou concurs pentru funcția de director al ANRE, fără să prezinte niciun fel de motiv sau argument.

„Atenționăm cu privire la lipsa de claritate, previzibilitate și transparență a procedurilor. Facem apel către majoritatea parlamentară să se ghideze de principiile de transparență, meritocrație și independență, pentru care atât de mult militează. ANRE este principala autoritate publică responsabilă de reglementarea sectorului energetic. Respectiv, asigurarea independenței acesteia de politic este baza unui proces profesionist, conform și adecvat de reglementare, în special în contextul proceselor politice care vizează viitoarele alegeri locale, prezidențiale și parlamentare”, se menționează în comunicatul organizației. 

Organizația face apel și către instituțiile UE și partenerii de dezvoltare să monitorizeze cu atenție și să ia atitudine cu privire la procesele de numire în organele de conducere a instituțiilor publice, „în special a autorităților de reglementare și a celor care, cel puțin de jure, trebuie să fie independente”, mai anunță reprezentanții Platformei. 

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a fost creată în anul 2011 și, în acest moment, are peste 100 de organizații membre, 7 dintre acestea constituind organizații-umbrelă pentru alte peste 255 de organizații.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin