Voronin vrea o lege a lustrației, dar care să vizeze doar perioada de după plecarea lui de la guvernare

Fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin pregătește un proiect de lege a lustrației, care să vizeze însă doar perioada de după 2009, până în prezent, nu și perioada în care a fost, împreună cu partidul pe care îl conducea, la guvernare, timp de opt ani. 

Potrivit lui, toate persoanele care și-au pătat reputația, ocupând funcții publice din 2009 încoace, „nu au dreptul moral să se mai regăsească în structurile guvernamentale”.

„În viitorul apropiat, voi iniția elaborarea unui proiect de lege privind lustrația, care va afecta perioada statului confiscat. Consider că persoanele care s-au pătat prin activitatea lor în funcții publice de răspundere în toate cele 14 Guverne după 2009 nu au dreptul moral să ocupe funcții publice”, a declarat Voronin în cadrul unui briefing. 

Liderul PCRM a mai spus că vrea ca legea să prevadă pedepse penale pentru promovarea unionismului. De asemenea, fostul șef de stat va propune interzicerea deținerii dublei cetățenii de către președintele țării, prim-ministru, președintele Parlamentului, deputați, miniștrii, precum și pentru șefii structurilor de forță. 

Vladimir Voronin a deținut, timp de două mandate, din 2001, până în 2009, funcția de președinte al Republicii Moldova. În toată această perioadă, Partidul Comuniștilor, pe care îl conducea, s-a aflat la guvernare. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *