Ministerul Educației îi va demite pe toți șefii direcțiilor raionale de învățământ, numiți în funcție fără concurs, iar pe ceilalți îi va supune unei evaluări extraordinare. Cei care vor pica testul vor fi și ei înlocuiți. Anunțul a fost făcut de ministrul de resort, Dan Perciun, într-un live pe Facebook.
Perciun a făcut trimitere la niște modificări legislative, aprobate în ședința extraordinară a Parlamentului din 17 august 2023.
„Din momentul aprobării legii, în decurs de 45 de zile, toți cei care se regăsesc în această funcție contrar prevederilor Codului urmează să fie eliberați. Ministerul va numi interimari pentru cel mult 6 luni, urmând ca Consiliile Raionale să desfășoare concursuri conform prevederilor regulamentului aprobat de minister”, a declarat Dan Perciun.
Ministrul Educației a mai precizat că aceasta este doar o primă etapă, iar ulterior, toți managerii din învățământ vor fi evaluați de o comisie specială, care va stabili dacă aceștia corespund funcțiilor.
„Prima este o etapă de eligibilitate. Am prevăzut condiții destul de largi de acces în această funcție. Solicităm studii de master, solicităm experiență managerială anterioară în sistemul educațional. Următoarea etapă va fi acea testare scrisă, desfășurată la Centrul pentru Tehnologii Informaționale în Educație. Ulterior, ultima etapă este proba interviului, în baza unui plan de dezvoltare raională a sistemului educațional. Ne așteptăm la o lucrare de până la 20 de pagini care să includă viziunea candidatului pe toate aspectele ce țin de activitatea în sistemul educațional în raionul în care dorește să activeze”, a explicat Dan Perciun.
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat recent modificări la Codul Educației prin care s-au clarificat normele din Cod legate de modul de selectare a șefilor direcțiilor raionale Educație. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul corpului didactic, dar și a opoziției, care acuză guvernarea PAS că încearcă, în acest fel, să-șib subordoneze politic și sistemul educațional.