EDITORIAL | Omorul fetiței de la Recea – o crimă brutală și fără sens, comisă pe fundalul degradării sistemice a tinerilor!

De obicei, comunicatele de presă de la poliție despre dispariția unor copii au final fericit. Curiozitatea nemărginită a celor mici îi duce uneori departe de casă și se rătăcesc cu ușurință. Ba, alergând după fluturi, intră mai adânc în vreun crâng, ba urcă într-un troleibuz și se trezesc singuri la celălalt capăt al orașului. Când a venit ieri comunicatul de la poliție despre dispariția fetiței din Recea speram ca și acest caz să aibă un deznodământ fericit. Din păcate, a fost total invers. Curiozitatea copilei a dus-o în mâinile unui monstru. 

Autorul crimei ar fi un ins de 21 de ani. Un copil de doar șapte anișori, care, probabil, anul ăsta urma să meargă pentru prima dată la școală, a fost ucis cu brutalitate. Motivele acestei crime odioase sunt încă necunoscute. Individul este în custodia poliției și vom afla mai multe în curând de la anchetatori. Însă nu motivul e important. O astfel de crimă nu are justificare. Nu că altele ar avea, dar acest omor este atroce însăși prin stupiditatea lui. 

Cât de degradată a ajuns să fie o societate în care copii au ajuns să fie omorâți pentru niște fleacuri. Pentru că din ceea ce se vorbește în culise, individul reținut pentru omor s-a enervat pe fetiță că făcea gălăgie și îl deranja să se joace la computer. A ucis-o și a dus-o într-o casă părăsită. 

Dacă e așa, este o crimă comisă la nervi, din cauza unei dereglări grave de comportament, pe fundalul degradării sistemice a tinerilor.  Crescuți pe tik-tok și hrăniți cu iluziile de pe internet, o mare parte dintre ei nu mai sunt în stare să coabiteze. Nu-și mai găsesc locul în lumea oamenilor reali și normali. Departe de credință, departe de biserică, lăsați în voia sorții de părinții plecați la muncă peste hotare, tinerilor le-au crescut rădăcinile în realitatea virtuală și nu mai sunt capabili să facă distincție dintre dintre viață și moarte, dintre bine și rău, dintre realitate și ficțiune. Viața Iasminei a fost curmată prematur. Viața părinților fetei e distrusă. La fel ca și viitorul acestui ins. Un sat întreg este șocat și o întreagă societate – scandalizată. Un lanț întreg de consecințe ale unei crime brutale și nesăbuite. Ce va urma? Unii cer introducerea pedepsei cu moartea, alții vor închisoare pe viață pentru astfel de crime. Dar pedepsele mai dure nu vor duce la reducerea numărului unor astfel de crime.  

Educația lipsește. Iată marea problemă. Fundamentul instituției familiei e crăpat rău, școala doar învață, nu mai educă, iar instituțiile statului și-au pierdut rolul lor și sunt complet depășite. Problema e sistemică și nu pare că are rezolvare în acest moment. E nevoie de o schimbare de viziune, o modificare a paradigmei. Pentru că așa nu se mai poate. Așa nu vom ajunge nicăieri. Modul în care sunt abordate astăzi problemele tinerilor nu va da niciun rezultat.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram