ONG-ul lui Iulian Groza, în centrul unui nou scandal. Ar fi accesat și datele personale ale fostului premier Ion Chicu

Datele cu caracter personal ale fostului premier moldovean, Ion Chicu, ar fi fost accesate ilegal de reprezentanții Institutului pentru Politici și Reforme Europene, condus de Iulian Groza, membru în Consiliul Suprem de Securitate, din partea societății civile. Anunțul a fost făcut chiar de Chicu, pe pagina sa de Facebook, care a publicat și un extras ce confirmă acest lucru. Astfel, el anunță că va acționa organizația în judecată și îi îndeamnă și pe ceilalți exponenți ai opoziției să verifice dacă nu sunt și ei într-o situație similară.  

„Cu câteva săptămâini în urmă, la Chișinău a izbucnit scandalul legat de accesarea ilegală a datelor cu caracter personal a unui pretendent la funcția de șef-adjunct la Procuratura Anticorupție, de către ONG-ul „Institutul pentru Politici și Reforme Europene” al lui Iulian Groza – personaj din „cercul intim” al Maiei Sandu, introdus de ultima mai prin toate structurile responsabile de securitatea statului. Cunoaștem că pe numele acestui individ au fost depuse mai mult de 25 de plângeri penale la Procuratură pentru fapte de acest gen”, a scris Ion Chicu pe Facebook.

Potrivit lui, în ultima perioadă, mai mulți oameni de afaceri, care nu au nicio tangență cu structurile publice, i s-au plâns că datele lor personale au fost accesate ilegal de către acest ONG.

„Când am primit informația respectivă de la oamenii spionați ilegal de IPRE, mi-a venit idea să verific dacă nu cumva acești criminali finanțați din impozitele cetățenilor germani, au accesat și datele cu caracter personal ale oponenților politici ai Maiei Sandu, inclusiv ale mele. Am făcut un demers la ASP, iar răspunsul primit de la această instituție publică a confirmat accesarea ilegală de către IPRE-ul lui Groza a datelor mele cu caracter personal pe parcursul anului 2022, de cel puțin patru ori. Evident, nu poate fi vorba despre o „greșeală umană” cum s-au justificat data trecută. Au accesat și datele cu caracter personal ale avocatului cu care colaborez. Încă nu am răspuns de la ASP, dar sunt sigur că au făcut aceste ilegalități și în privința altor persoane cu care interacționez”, a mai menționat fostul premier.

În context, el a anunțat că va depune o plângere penală pe numele lui Groza și va solicita o întrevedere cu ambasadorul german, dar și cu finanțatorii din Germania ai Institutului pentru Politici și Reforme Europene, pentru a-i întreba dacă sunt la curent cu aceste abuzuri.

„Țin mult la relațiile țării noastre cu partenerii de dezvoltare, cunosc multiple proiecte de succes implementate în țara noastră cu suportul acestor parteneri. Le sunt recunoscător pentru ajutorul enorm acordat poporului nostru. Dar ceea ce se întâmplă în perioada de când gruparea criminală PAS și Maia Sandu au capturat acest stat, este și rezultatul tolerării de către partenerii noștri de dezvoltare a ilegalităților comise de guvernarea actuală. Acum, ne convingem de faptul, că nu doar tolerează, dar și finanțează aceste ilegalități”, se mai spune în postarea lui Ion Chicu.

Astfel, el le sugerează și altor oponenți politici ai Maiei Sandu, dar și reprezentanților mediului de afaceri, să solicite de la ASP informația despre accesarea datelor lor cu caracter personal de către respectiva organizație neguvernamentală. Anterior, și candidatul pentru funcția pe procuror-șef al PCOCS, Eugeniu Rurac, precum și șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Mihail Ivanov, au depus plângeri penale la Procuratură, invocând același abuz. Atunci, Groza a menționat că reprezentanții organizației pe care o conduce ar fi accesat datele personale ale celor vizați „din greșeală”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *