OPINIE | Bucureștiul a încercat să obțină de la Germania garanții pentru aderarea Moldovei la UE, dar răspunsul lui Scholz dă Chișinăului de gândit

România ar fi încercat să obțină de la Germania un calendar ferm de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, însă rezultatul nu a fost cel scontat. De această părere este comentatorul politic Victor Nichituș, care consideră că acesta a fost unul dintre principalele scopuri ale trilateralei de la București, Iohannis-Scholz-Sandu, organizată la inițiativa șefului statului român.

Într-un editorial publicat pe Facebook, Nichituș scrie că Președinția României trebuie felicitată pentru reușita de a organiza o astfel de reuniune în trei.

„Cancelarul federal a acceptat inițiativa președintelui Iohannis de a se întâlni cu Maia Sandu la București în condițiile în care o trilaterală Germania – Romania – Republica Moldova nu este oficializată. Un plus pentru imaginea României de susținător ferm al Republicii Moldova”, scrie Nichituș.

Totuși, autorul constată că rezultatul acestei reuniuni nu a fost pe măsura așteptărilor.

„Sunt sigur că președintele României și-a dorit, cu această ocazie, obținerea unui calendar ferm de începere a negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acesta a fost scopul întâlnirii trilaterale Scholz-Iohannis-Sandu. Ideea, salutabilă, nu a dat rezultatul preconizat. La întrebarea dacă Republica Moldova ar putea începe în anul 2023 negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană, oficialul german a răspuns că perspectiva de aderare a statelor care au obținut statutul de țară candidat este îndepărtată – ele trebuie să îndeplinească toate criteriile de pre-aderare”, observă comentatorul.

În context, el îl citează pe Scholz, care a spus: „Toate statele candidat la Uniunea Europeană trebuie să îndeplinească criteriile de aderare. Să nu se aștepte cineva că se va face un pas spre aderare fără ca aceste condiții să fie îndeplinite. De asta, perspectiva de aderare este una atât de îndepărtată”.

Prin urmare, Victor Nichituș concluzionează că autoritățile de La Berlin cunosc bine realitățile din Republica Moldova și nu se grăbesc să semneze în alb pentru guvernarea de la Chișinău.

„Un lucru este sigur: autoritățile germane știu că discursul politic extern se deosebește de realitățile interne existente la Chișinău. Ceea ce înseamnă că la Berlin sunt contabilizate atât succesele, cât și derapajele de la democrație înregistrate între Prut și Nistru. Motiv suficient pentru ca decidenții moldoveni să dea dovadă de corectitudine și să îndeplinească, în mod transparent și fără tertipuri juridice, toate criteriile impuse de Comisia Europeană. Inclusiv cele care țin de independența justiției”, conchide autorul.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *