OPINIE | Discursul electoral al PAS va fi axat, în continuare, pe criza războiului, pentru a masca erorile politico-juridice

Gafele politice interne, mai ales cele legate de așa-numita reformă a justiției, vor determina puterea de la Chișinău să se axeze, în continuare, în discursul public, pe criza geopolitică, pentru a devia atenția opiniei publice. De această părere este comentatorul politic Victor Nichituș, care anticipează, într-un editorial, mesajele electorale ale decidenților politici, în perspectiva alegerilor locale din acest an.

Nichituș a reiterat că slăbiciunile politice interne ale puterii de la Chișinău au fost sesizate inclusiv de cancelarul german, Olaf Scholz, în timpul trilateralei de la București.

„Autoritățile germane, dar și ale altor state membre Uniunii Europene, au sesizat că discursul politic extern al autorităților de la Chișinău diferă de realitatea internă. La Berlin s-a văzut că reformele moldovenești sunt făcute în grabă, fără respectarea Constituției Republicii Moldova, pe principiul „scopul scuză mijloacele”, notează autorul.

Potrivit lui lui, există cel puțin trei erori politico-juridice acceptate de către decidenții politici ai PAS, care ridică mari semne de întrebare.

„Este vorba de situația existentă în sectorul justiției, unde decidenții PAS fac presiuni asupra judecătorilor pentru completarea funcțiilor vacante în Consiliul Suprem al Magistraturii, votul în prima lectură a legii cu privire la activitatea serviciului secret moldovenesc, fără acceptul Comisiei de la Veneția și lipsa de colaborare a autorităților centrale cu autoritățile locale, în special cu Primăria municipiului Chișinău”, menționează Nichituș.

În acest context, el consideră că decidenții politici ai PAS nu vor putea livra un discurs credibil în alegerile locale din acest an.

„Cel mai probabil, accentul discursului electoral al PAS va fi geopolitic, despre amenințările ruse asupra spațiului moldovean. Dar dacă, până în toamnă, data preconizată pentru desfășurarea alegerilor locale, războiul din Ucraina va fi, într-o formă sau alta, înghețat? Ce discurs electoral va fi folosit de către decidenții politici ai zilei?”, se întreabă, în final, Victor Nichituș, în editorialul său.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *